Wielomiany
6latek: Udowodnij ze 3√2+√5−3√√5−2=1
Jak podniosę obustronnie do potęgi trzeciej to dostane 4=1
28 kwi 09:18
ICSP: (a−b)3 ≠a3 − b3.
28 kwi 09:18
ICSP: Zapewne właśnie tak podnosisz.
28 kwi 09:19
28 kwi 09:20
ICSP: NIezbyt czytelnie.
3√2 + √5 − 3√√5 − 2 = x
a = 3√2 + √5 , b = 3√√5 − 2
a − b = x
(a−b)3 = x3
a3 − b3 − 3ab(a − b) = x3
2 + √5 + 2 − √5 − 3x = x3
x3 + 3x − 4 = 0
x = 1
□
28 kwi 09:24
6latek: zasugerowałem się wlasnie tamtym zadanie bo robilem go na swiezo
dostane
2+√5−33√2+√5+33√√5−2−(√5−2)= 1
4−33√2+√5+33√√5−2=1
ICSP co mam robic dalej ?
28 kwi 09:28
6latek: Już widze jaka strategie nalezalo zastosować
Bo z tym co ja zrobiłem to niewiele można zwojować
I przy okazji wyszsedl nam wielomian o wspolrzednych całkowitych którego pierwiastkiem jest
liczba
3√2+√5−3√√5−2
Dziekuje CI
28 kwi 09:37
Mila:
3√2+√5−3√√5−2=1 /3
L=2+√5−3*3√(2+√5)2*(√5−2)+3*3√(2+√5)*(√5−2)2−√5+2
L=4−33√(5−4)*(2+√5)+33√(√5−2)*(5−4)
L=4−3(3√√5+2−3√√5−2=4−3*1=1=P
28 kwi 19:37
Eta:
| | √5+1 | | √5−1 | |
L= |
| − |
| = ..=1=P |
| | 2 | | 2 | |
28 kwi 19:41
6latek : Dobry wieczor
Paniom 
A jednak można było cos zwojować .
Eta 
te pierwiastki 3 stopnia sa trudne do policzenia i trzeba dużej wprawy bo te drugiego to
niektóre potrafie policzyć w pamięci
Milu 
Jeszcze się elektryk bawi (bo przychodzi popołudniami i robilem porządki ).
Może jeszcze 2 dni i będzie już spokoj
28 kwi 19:56
6latek : Milu 
Powiedz mi dlaczego w ostatniel linijce swojego postu zapisals z eto co jest w nawiasie =1
skoro mamy tam odejmowanie a nie mnożenie ?
28 kwi 21:24
6latek :
28 kwi 21:48
jc: A w tym przypadku
3√7 + 4*√3 − 3√7 − 4*√3 = ?
28 kwi 22:03
6latek : Czesc

Mogę to zrobić sposobem
ICSP
28 kwi 22:09
Mila:
Zobacz co masz w pierwszej linijce.
28 kwi 22:11
6latek : Już widze
28 kwi 22:13
6latek : 7+4√3−(7−4√3−3*1*x=x3
−x3−3x+8√3=0
x3+3x−8√3=0
Probowalem dzielników wyrazu wolnego i nie zeruje się
28 kwi 22:25
jc: To pochwal się, jak znajdziesz
28 kwi 22:26
jc: Listy się minęły

Próbuj dalej ...
28 kwi 22:29
6latek : 8√3= √192
±1,±√2 ±√3 itd.
Jutro już będę probowal
28 kwi 22:30
6latek : Jc
Z tego co widze to dzielniki wyrazu wolnego muszsa byc postaci +/− a√3
czyli =/−√3
+/−2√3
+/−4√3
+/−8√3
30 kwi 11:23
6latek : x=√3 jest najblizej ale to nie jest rozwiazanie
30 kwi 11:33
jc: 6latek, Pomyliłem treść

. Bardzo dziękuję za uwagi

A historia jest taka. W róznych miejscach pojawiają się zadania podobne do tego.
Skąd autorzy biora takie zadania? Po prostu piszą wzory Cardano
dla równania 3 stopnia z jednym pierwiastkiem rzeczywistym.
Ja spróbowałem tak:
Jeśli x = (
√c3+b2 + b)
1/3 − (
√c3+b2 − b)
1/3, to x
3 = 2b − 3cx.
Sprawdź, że tak jest.
A potem wymyśałem x i znajdowałem b oraz c, np.
x=2, 8=2 b − 6 c, 4= b−3c, b=7, c=1, (5
√2 + 7)
1/3 − (5
√2 − 7)
1/3 = ?
x=1, 1=2b−3c, b=2, c=1, (
√5 + 2)
1/3 + (
√5 − 2)
1/3 = ? (rozpoznajesz?)
Nie zawsze wyjdzie ładnie, ale jakąś listę podobnych zadań można ułożyć.
2 maj 09:52
6latek : Witaj
jc 
Nie omieszkam oczywiście sprawdzić .
mam fajna ksiazke Wlodzimierz Mostowski Rozwiazywanie rownan algebraicznych (stara 1964r
Przegladnalem ja tak pobieznie bo chciałem zobaczyć czy sa tam takie równania
Sa ale potrzebna jest wiedza z liczb zespolonych
Wiec na razie to odpuszce sobie nim je poznam (być może do Bozego Narodzenia

Teraz zajmuje sie wielomianami
2 maj 10:08