wielomiany
6latek: Dzien dobry
Jeżeli mam
(3√2+√5 i podniosę go do potęgi trzeciej to dostane 2+√5
p3{2+√5 i podniosę go do potęgi drugiej to dostane (3√2+√5)2=3√(2+√5)2
28 kwi 08:40
Jerzy: Tak
28 kwi 08:43
6latek: Dziekuje
28 kwi 08:44
6latek: Pytalem o to w kontekście takiego zadania
(3√2+√5−3√√5−2)3+3(3√2+√5−3√√5−2)
Dla 1 wyrażenie skorzystam ze wzoru
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3
Dalej
2+√5−3*3√(2+√5)2*(√5−2) +3√(2+√5)(√5−2)2−(√5−2)+33√2+√5−33√√5−2=
Teraz 3√(2+√5)2*(√5−2)= 3√(√5+2)2(√5−2)= 3√√5+2
3√(√5−2)2*(√5+2)= 3√√5−2
2+√5−33√2+√5+33√√5−2−√5+2+33√2+√5−33√√5−2=4
28 kwi 09:09
Damian: jak wyglada wyściowa forma?
28 kwi 09:19
6latek: Napisalem w poscie 09:09 na początku
28 kwi 09:22