trygonometria
Ela:

Oblicz pola narysowanych figur [ trojkatow,rownolegloboku i trapezu]
prosilabym krok po kroku bo nie rozumie mtego
(trygonometria)
27 kwi 21:06
Evelek: | | 1 | |
Pole trójkąta: |
| sinα * a * b |
| | 2 | |
27 kwi 21:07
Evelek: Raczej jesli masz takie kąty w trójkątach to musisz odczytywac wartości z tablic i podstawiać,
bo żadna okrągła liczba tu nie wyjdzie.
27 kwi 21:08
Evelek: Pole równoległoboku: P = a*b*sinα
27 kwi 21:09
Ela: co dalej? sin 28= 0,4695
27 kwi 21:14
Evelek: Pole trójkąta: a − jeden bok, b − drugi bok, sinα − sinus kąta między nimi, czyli:
1/2 * sin28 * 7 * 10
27 kwi 21:16
Ela: i po prostu to wymnozyc? wychodzi 16,4325
27 kwi 21:17
Ela: a jak w tym drugim i trzecim zrobic? jakie wartosci maja 95 i 115 stopni?
27 kwi 21:18
zef: No i bardzo dobrze

Rób następne
27 kwi 21:19
27 kwi 21:20
Ela: czyli to ma byc tak?
sin 115= sin(180stopni−65stopni)= sin65
nie wiem
27 kwi 21:26