matematykaszkolna.pl
pierwiastki Metis: Czy aby wykazać, że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych mogę: 1) Pokazać, że wielomian jest stale rosnący, bądz malejący uzywając sposobów jakich dostarcza nam analiza matematyczna? emotka
27 kwi 19:18
Janek191: Jeżeli wielomian jest stale rosnący lub stale malejący , to przecina oś OX. Np. W(x) = x3
27 kwi 19:20
Janek191: Jego wykres przecina oś OX emotka
27 kwi 19:21
Metis: No tak masz rację Janku . Więc jak mogę to pokazać?
27 kwi 19:22
Evelek: Można np podstawić do f(x) dzielnik wyrazu wolnego. Jesli będzie każdy z nich różny od 0 to czyli nie ma miejsca zerowego. Są jeszcze liczby wymierne musimy zaznaczyć. Inna forma jaka mi przychodzi do głowy to sprawdzenie krotności. Jesli jest parzysta to wykres się będzie odbijal od osi wiec nie ma miejsca zerowego. emotka Ale wszystko zalezy od danego przykladu wielomianu i jego postaci iloczynowej. Jeszcze może jakas granica funkcji do policzenia można by pokombinować aby to wykazać, ze nigdy nie przebija osi X.
27 kwi 19:23
Metis: Sposób z dzielnikami wyrazu wolnego odpada. Jeśli polecenie brzmiałoby : Udowodnij, że W(x) nie ma pierwiastków wymiernych i całkowitych wtedy możemy powołać sie na twierdzenia dot. pieriwastków wymiernych i całkowitych. Wielomian może mieć pierwiastki niewymierne.
27 kwi 19:25
Gaunt: A ja bym powiedziała, że tak: Zaznaczyć, ze wielomian jest ciągły oraz że nie ma asymptot pionowych. Wyznaczyć ekstrema funkcji − jeśli są dodatnie to wielomian nie ma miejsc zerowych.
27 kwi 19:35
Gaunt: No i w nieskończonościach wielomian musi być rosnący..
27 kwi 19:36
Jack: pochodna + granice. koniec tematu
27 kwi 19:37
Lorak: Czasem też można próbować sprytnie zwinąć do wzorów skróconego mnożenia... ogólnie zależy od przykładu.
27 kwi 19:41
ZKS: Gaunt co rozumiesz przez " w nieskończonościach wielomian musi być rosnący " ?
27 kwi 19:41
Gaunt: Ciężko pisać mi bez przykładu, chodziło mi o przypadek, gdy funkcja np. dla x∊(x0,) jest malejąca
27 kwi 19:45
ZKS: Pisałeś o tym, że ma być rosnąca, a teraz napisałeś malejąca.
27 kwi 19:54
Gaunt: Jeśli funkcja będzie malejąca w takim przedziale to w końcu osiągnie miejsce zerowe, dlatego tu trzeba pokazać, że jest rosnąca emotka
27 kwi 19:56
Metis: Cześć ZKS emotka Dobrze tutaj pokierowałem? > 324802
27 kwi 20:02
ICSP: Wszystkie ekstrema tego wielomianu muszą posiadać ten sam znak.
27 kwi 20:03
ZKS: Przecież to nigdy nie zajdzie. Zawsze ta funkcja będzie rosnąca tak jak to napisałeś. emotka Oczywiście rozpatrujemy tylko i wyłącznie wielomiany parzystego stopnia. Licząc już same granice w − oraz mamy, że wielomian dąży do .
27 kwi 20:03
ZKS: Metis pokierowanie dobre tylko dokończyć. emotka
27 kwi 20:07
Metis: emotka Boję się, że skopię to maturze bo nie trenowałem tego.
27 kwi 20:09
ZKS: Tylko zawsze sobie zrób szkic, zaznacz serię tych rozwiązań i następnie zapisuj formie nierówności. emotka
27 kwi 20:11
Metis: ZKS jaki szkic masz na myśli? emotka
27 kwi 23:24
ZKS: Szkic wykresu podstawowej funkcji, później zaznaczasz sobie rozwiązania, patrzysz dla jakich x masz spełnioną nierówność i zapisujesz. Jeżeli przykładowo masz funkcję cos(ux) to najpierw zapisujesz sobie rozwiązania dla cos(x) i jak masz już przedział to wtedy dzielisz przez u. Nie wiem, czy mnie rozumiesz. emotka
27 kwi 23:29
Metis: Czemu miałbym Cię nie rozumieć? emotka Rozumiem!
27 kwi 23:32
Evelek: Też nie lubię nierówności trygonometrycznych, a jak sypną tangensem albo cotangensem na maturze i dadzą takie liczby że się nie da odczytać z wykresu to się załamie chyba. emotka
27 kwi 23:37
Metis: Ja nie mówię, że nie lubię trygonometria jest fajna , ale nie opanowałem tego w takim stopniu jak ZKS , a taki był cel
27 kwi 23:38
ZKS: To się cieszę i spadam już. emotka Trzymaj się. emotka
27 kwi 23:39
Metis: emotka
27 kwi 23:44