??
??: cos2x=0
cos2x=cos(Pi/2)
2x=Pi/2+2kPi czy 2x=Pi/2+kPi ?
26 kwi 19:32
Jerzy:
2x = π/2 + kπ
26 kwi 19:34
Janek191:
cos 2 x = 0
| | π | | 3 | |
2 x = |
| + 2π*k lub 2 x = |
| π + 2π*k |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3 | |
x = |
| + π*k lub x = |
| π + π*k |
| | 4 | | 4 | |
Krócej
| | π | | π | |
x = |
| + |
| *k , gdzie k −dowolna liczba całkowita |
| | 4 | | 2 | |
26 kwi 19:37
??: to jak w końcu , obaj piszecie inaczej.
26 kwi 19:38
Janek191:
Tak samo
26 kwi 19:39
??: Piszesz
2x= Pi/2 + 2kPi
Jerzy
2x= Pi/2 + kPi ....
26 kwi 19:40
26 kwi 19:42
Jerzy:
2x = π/2 + kπ ⇔ x = π/4 + k*π/2
26 kwi 19:43
??: to czemu Janek wyjeżdza tam z 2kPi ?
26 kwi 19:44