kombi
kombinus: Oblicz ile jest parzystych liczb sześciocyfrowych, w których zapisie występuje co najmniej
dwie 4 i nie występuje 5.
26 kwi 13:13
kombinus: Help
26 kwi 13:30
26 kwi 13:47
26 kwi 13:54
kombinus: to nie to samo...
26 kwi 13:58
Mila:
1) Liczby sześciocyfrowe parzyste utworzone z cyfr {0,1,2,3, 4,6,7,8,9} ( bez cyfry 5)
8*9
4*5=40*9
4
2) Liczby sześciocyfrowe parzyste utworzone z cyfr {0,1,2,3,6,7,8,9} (bez cyfry 4)
7*8
4*4=28*8
4
3)
Liczby sześciocyfrowe z jedną czwórką.
{(4xxxxP} gdzie x∊{0,1,2,3,6,7,8,9}
8
4*4
(X4YYYP)
(XYYYY4) gdzie X∊{1,2,3,6,7,8,9},Y∊{0,1,2,3,6,7,8,9}
7*8
4
===================================
40*9
4 −(28*8
4+4*8
4+14*8
4+7*8
4)=
=40*9
4−8
4*(28+4+14+7)=40*9
4−8
4*53=45 352
26 kwi 16:29
Metis: Milu
Zatem rozpatrywałaś liczby sześciocyfrowe, w których zapisie występują co najwyżej dwie 4 .
Czyli 0 ,1, 2 ?
26 kwi 17:37
Metis: Pytam, ponieważ nie widzę gdzie rozpatrywałaś dwie 4, i nie wiem czy źle myśle.
26 kwi 17:41
Mila:
A− W zapisie występują co najmniej dwie 4 i nie występuje 5.
A' − Zdarzenie przeciwne :
w zapisie nie występuje 5 i nie występuje czwórka lub występuje dokładnie jedna czwórka (bez 5
w zapisie)
|A|= Wszystkie parzyste bez 5 w zapisie −|A'|
26 kwi 17:53
Mila:
Co najwyżej występuje jedna czwórka⇔nie występuje czwórka lub występuje dokładnie jedna
czwórka.
26 kwi 17:55
Metis: Co najmniej 2 − 2,3,4,5,6
Przeciwne − 0,1 , no tak

Dziękuje.
26 kwi 17:55
Metis: Czyli zdarzeniem przeciwnym do co najmniej 2 , nie jest co najwyżej 2 , tylko co najwyżej
jedna.
26 kwi 17:57
Mila:
Tak.
26 kwi 17:58
Metis:
26 kwi 17:59
Robert: | | | |
Do czego odnosi sie w rozwiązaniu Mili | ? |
| | |
26 kwi 18:06
Robert: Choezi o 4 możliwe rozmieszczenia jednej czwórki tak?
26 kwi 18:07
Metis: Tak.
26 kwi 18:09