..
Paweł:

Mam takie pytanie, chce obliczyć objętość kuli wpisanej i opisanej na czworościanie foremnym.
Narysowałem przekrój czworościanu i nie wiem czy dobrze oznaczyłem boki. ''d'' to krawędź
czworościanu
c=d
25 kwi 19:18
Paweł: I jeśli to jest okej to potem standardowo okrąg wpisany i opisany na trójkącie ?
25 kwi 19:25
5-latek : Przeciez czworościan foremny slada się trojkatow równobocznych wiec ma wszystkie boki rowne
25 kwi 19:26
Paweł: No tak, ale przekrój też bedzie miał wszystkie boki równe?
25 kwi 19:29
Paweł: Wydaje mi sie że nie
25 kwi 19:30
Paweł: Ktoś rzuci okiem?
25 kwi 19:39
5-latek : narysuj sobie czworościan foremmy i spróbuj wpisac w niego kule
Albo to zrob sobie w jakims programie (teraz sa
Wiesz ze srodek okręgu wpisanego i opisanego w trojkacie równobocznym to te same punkty
Gdzie pada wysokość takiego czworościanu na podstawe ?
25 kwi 19:41
25 kwi 19:46
Paweł:
25 kwi 19:55
Mila:

|OD|=H
H
2+|AO|
2=a
2
| | a√6 | |
r= |
| −promień kuli wpisanej |
| | 12 | |
| | a√6 | |
R= |
| − promień kuli opisanej |
| | 4 | |
25 kwi 20:06
Mila:
W czworościanie foremnym o krawędzi a:
r:R=1:3
25 kwi 20:08
25 kwi 20:09
Paweł: Dziękuje za takie szczegółowe wyjaśnienie

, a skąd wiadomo że OS = 1/4H?
25 kwi 20:11
Paweł: Troche sie już pogubiłem, to kule wpisaną w okrąg można przyjąć za okrąg wpisany w przekrój czy
nie?
25 kwi 20:15
Paweł:
25 kwi 20:54
Mila:
Okrąg jest wpisany w "kawałek" przekroju. Znajdę rysunek to dam linka, albo narysuję.
Kula wpisana w czworościan jest styczna do jego ścian.
Punkt S jest jednakowo odległy od ścian ostrosłupa ( czworościanu).
S jest przecięciem wysokości czworościanu, które przecinają się w jednym punkcie
i dzielą w stosunku 1:3.
To możesz wykazać.
Półprosta ES jest dwusieczną ∡AED ⇒
=================
Wzór na promień kuli wpisanej w czworościan można inaczej wyprowadzić.
25 kwi 21:02
Paweł: Dziękuje Milu, znalazłem Twoje stare rysunki w innych tematach więc nie musisz rysować drugi
raz. Już rozumiem te kule i
czworościany. Jeszcze raz dziękuje
25 kwi 21:04
Metis: Masz gdzieś te linki ?
25 kwi 21:08
25 kwi 21:10
Metis: O super

Nie widziałem go wcześniej
25 kwi 21:11
Paweł: Też średnio rozumiesz te kule wpisane opisane czy tylko powtórka?
25 kwi 21:14
Metis: Powtórka i nie
25 kwi 21:15
Mila:

ABCD− czworościan foremny.
| | |FE|+2h | | 4 | | 4 | | a√3 | |
PΔFED= |
| *r= |
| h*r= |
| * |
| *r |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
stąd:
25 kwi 21:19
Paweł: To tak podsumowując, warto zapamiętać do matury że promień kuli wpisanej w czworościan to 1/4H
a opisanej to 3/4H gdzie
H to wysokość tego ''kawałka'' przekroju czyli trójkąta równoramiennego, tak?
25 kwi 21:23
Paweł: To teraz gdzieś jeszcze poszukam zadań z tymi kulami wpisanymi w bryły żeby to przećwiczyć.
Dziękuje Milu za super wyjaśnienie
25 kwi 21:25
Mila:
H− wysokość czworościanu foremnego!.
Tak, to należy zapamiętać, przydaje się.
25 kwi 21:26
Mila:
1) Zadanie dla maturzystów − kule wpisane i opisane na ostrosłupie.
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny, w którym kąt nachylenia ściany bocznej
| | π | |
do podstawy jest równy |
| . |
| | 3 | |
Wyznacz stosunek długości promienia kuli opisanej
do długości promienia kuli wpisanej w ten ostrosłup.
25 kwi 22:14
Paweł: Spróbuje rozwiązać
25 kwi 23:26
Metis: Rozwiązuj na kartce i podaj wynik!
25 kwi 23:28
Paweł: Wyszło mi 2, ale nie bardzo jestem pewny
25 kwi 23:35
Paweł: wycofuje
25 kwi 23:37
Paweł: przeczytałem krawędzi bocznej a w poleceniu jest ściany.. późna godzina daje o sobie troche
znac
25 kwi 23:37
Paweł: Tutaj też mi się nasuwa pytanie, jaka jest różnica między przekrojem zawierającym przekątną
podsstawy, a tą łączącą krawędzie boczne podstawy?
Czy w zależności od danych możemy którąś wybrać czy jest jakaś inna zależność? Stereometria to
moja pięta Achillesowa
25 kwi 23:43
Paweł: Metis potrafiłbyś to wytłumaczyć ?
25 kwi 23:51
25 kwi 23:52
Metis: Paweł sprecyzuj to pomożemy
25 kwi 23:56
Paweł: na kartce machne i wrzuce zdjęcie
25 kwi 23:59
Metis: Evelek masz

Ten kąt wiele ułatwia− mamy wtedy trójkąt równoboczny.
Można też wyjść ze wzoru r kuli wpisanej w dowolny wielościan wypukły:
| | 3V | |
r= |
| ( nie musimy interesować się zbytnio kątem) |
| | Pc | |
ale oczywiście do czasu, gdy trzeba będzie sparametryzować do jednej niewiadomej

O R kuli opisanej na ostrosłupie już łatwiej.
26 kwi 00:00
Evelek:
26 kwi 00:06
Paweł: http://iv.pl/images/31629865538488465136.jpg wybacz, że tak niechlujnie, ale nie chce Ci zabierać czasu

.
Jest jakaś różnica w zastosowaniu któregoś przekroju? Pamiętam, że natrafiłem kiedyś na takie
zadanie, że TRZEBA było wykorzystać przekrój z przekątną.
26 kwi 00:06
Evelek: Maturka to będzie formalność haha.
26 kwi 00:07
Evelek: Pawel roznica istotna. Przekatna podstawy ma inna długość niż ten odcinek laczacy srodki
podstaw. Następną wazna rzecz: Kat miedzy sciana boczna a podstawa nie jest taki sam jak
miedzy krawędzią boczna a podstawa.
26 kwi 00:08
Metis: Paweł nie wiem o jakie zadanie chodziło, ale to po prostu dwa inne przekroje ostrosłupa.
26 kwi 00:09
Paweł: Tak straszyli rok temu maturą, a nie była wcale trudna to w tym mogą coś podrzucić
26 kwi 00:10
Metis: Precyzując, między płaszczyzną podstawy .
26 kwi 00:11
Paweł: Czyli przekrój ''wybieram'' w zależności od danych i w zależności od tego czego szukam tak?
26 kwi 00:11
Metis: No oczywiście, że tak.
26 kwi 00:11
Evelek: Wszystko zalezy od zadania. Polecenie w zadaniu ci mówi co masz zrobić. W tym zadaniu od Mila
mieliśmy wyznaczyć promienie R i r kul wpisanej i opisanej w ten ostrosłup. Wiec najszybsza
droga do tego to wykorzystanie przekroju który narysowalem w swoim rozwiązaniu, czyli odcinek
laczacy srodki boków podstawy.
Są zadania gdzie masz np. wyznaczyć sinus kąta miedzy krawędzią boczna ostroslupa a jego
podstawa. To wtedy aby wyznaczyć taki kat to bierzesz pod uwagę przekątna podstawy i krawędź
boczna, czyli ten ostroslup który narysowales i zaznaczyles w nim właśnie te odcinki.
26 kwi 00:12
Paweł: Dzięki Wam

, już wszystko powtórzone tylko z tą stereometrią walcze, ale mam jeszcze troche
czasu żeby ją podszkolić.
26 kwi 00:12
Evelek: Rozszerzenie tez zdajesz?
26 kwi 00:14
Paweł: Taak i właśnie tej stereometrii najbardziej się obawiam, o reszte jestem w miare spokojny
26 kwi 00:15
Mila:
R− promień okręgu opisanego na ΔACS
r− promień okręgu wpisanego w ΔFES.
Liczcie.
26 kwi 00:20
Mila:
Ewelek popraw.
Dobranoc
26 kwi 00:21
Metis: Dobranoc
Milu
26 kwi 00:22
Paweł: Dobranoc !
26 kwi 00:23
Paweł: Czyli rozwiązanie Ewelka jest złe?
26 kwi 00:25
Metis: Tak
26 kwi 00:25
Evelek: O kurczę taki błąd.. Widzę już, poprawie jutro w sql.
26 kwi 00:26
Paweł: a byś wyjaśnił co zrobiłeś źle?
26 kwi 00:27
Evelek: Dobra zrobię teraz i ci pokaze.
26 kwi 00:27
Paweł: Wielkie dzięki
26 kwi 00:29
Evelek: Generalnie jeden duży błąd. Kula opisana na ostroslupie. Promień tej kuli mieści sie w
przekroju ostroslupa który laczy przekatna podstawy i jego wierzchołek.
26 kwi 00:31
Paweł: Też tak na tym rysunkiem Mili posiedziałem i to ma sens. Dobra, lece spać bo już i tak myślenia
zbyt dużego teraz nie mam
26 kwi 00:34
26 kwi 01:05
26 kwi 01:05
Evelek: Idealnie w czasie.
26 kwi 01:05
Metis: Zdążyłeś ode mnie przepisać
26 kwi 01:06
Evelek: Haha innym sposobem zrobiłem.
26 kwi 01:07
Metis: Takie chciałbym na maturze
26 kwi 01:08
Evelek: Jakby takie na maturach były to by chyba wszyscy w tym kraju studiowali.
26 kwi 01:09
Paweł: Witam ponownie

, jak zawsze z pytaniami.. Na rysunku Mili widać że promień okregu OPISANEGO
idzie od punktu S
do punktu P to dlaczefo musimy skorzystać z przekroju zawierającego przekątna (pomaranczowy)?
Dlaczefo nie mozna wykorzystać tego zielonego?
Obliczajac PS zamiast PC?
26 kwi 10:00
Paweł: Dobra, już ogarnąłem temat.. udało mi się jakoś samemu
26 kwi 11:10
Evelek: Trzeba pamiętać który promień której kuli które odcinki łączy.

Tak btw, tu nie ma okręgów tylko kule w tym zadaniu.

Bo gdybyśmy chcieli opisać okrąg na tym
trójkącie to zrobiliśmy to tak jak ja na poczatku, wtedy stosunek wyniósłby 2.
26 kwi 12:01
Mila:
|AB|=2a
H=a
√3
| | a√3 | |
r= |
| − ΔFES− Δrównoboczny o boku (2a) |
| | 3 | |
R można obliczyć z tw. Pitagorasa w ΔPOC:
R
2=|OP|
2+|OC|
2
R
2=(H−R)
2+(a
√2)
2
2HR=H
2+2a
2
2*a
√3*R=(a
√3)
2+2a
2
2a*
√3*R=3a
2+2a
2
2
√3R=5a
26 kwi 15:09
Mila:
Tak zrobił
Metis, dopiero teraz zobaczyłam.
26 kwi 15:11
Metis:
26 kwi 15:16
Mila:
Wzór na promień kuli wpisanej w ostrosłup podany przez
Metisa też warto zapamiętać.
V− objętość ostrosłupa
r− długość promienia kuli wpisanej w ostrosłup
P− pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
===============================
26 kwi 15:21