Czworościan foremny !!
Ania: Witam
Mam prośbę, czy mógłby mi ktoś podać rysunek czworościanu foremnego z kulą wpisana w nim i
opisana na nim. Bardzo proszę i z góry dziękuje.
26 kwi 14:38
Bogdan:
| | 1 | |
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a, r = |
| a√3 |
| | 6 | |
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku a,
k − długość promienia kuli wpisanej w czworościan o krawędzi a i jednocześnie długość
promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o podstawie 2r i ramieniu h
K − długość promienia kuli opisanej na czworościanie o krawędzi a i jednocześnie długość
promienia okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o podstawie 2R=4r i ramieniu a.
26 kwi 16:52
Ania: dziękuje bardzo.
26 kwi 18:27
Ania: tak dla potwierdzenia srodek kuli wpisanej i opisanej jest w tym samym punkcie tak?
26 kwi 18:27
Bogdan:
Tak, te środki pokrywają się.
| | 1 | | 1 | |
Łatwo jest wyznaczyć promienie kul: wpisanej k = |
| a√6, opisanej K = |
| a√6 |
| | 12 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
oraz k = |
| K = |
| H, K = 3k = |
| H, k + K = H, H = |
| a√6. |
| | 3 | | 4 | | 4 | | 3 | |
26 kwi 18:49