Trzy różne zadanka na poz. rozszerzonym.
8 dni do matury: Witam serdecznie, mam dziś 3 zadanka z którymi nie jestem w stanie się uporać:
1/ Zaznacz w układzie współ. zbiór wszystkich punktów, których współrzędne (x,y) spełniają
równanie |x+y| = (x+y)
2.
2/ Wykaż, że iloczyn I
n pierwszych n wyrazów nieskończonego c. geometrycznego (a
n) o
wyrazach dodatnich wyraża się wzorem I
n = (a
1*a
2)
n/2
| | n | |
Nie wyszło mi tutaj coś, w wykładniku na końcu jest |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | |
3. Wykaż, że jeśli 0<x<1/2, to 2x+ |
| >5. |
| | x2 | |
25 kwi 17:16
8 dni do matury: 3 już mam, ktoś pomógłby chociaż w jednym z pozostałych?
25 kwi 17:37
25 kwi 17:40
8 dni do matury: 2 mam*
25 kwi 17:42
8 dni do matury: Ale dzięki
25 kwi 17:43
g:
1. |x+y| = |x+y|2 ⇒ x+y=0 albo x+y=1 albo x+y=−1
2. ∏k=1n (a1*qk−1) = a1n * q(n−1)*n/2 =
= a1n/2 * a1n/2 * qn/2 * q(n−2)*n/2 =
= (a1*a2)n/2 * q(n−2)*n/2 ≠ (a1*a2)n/2
3. f(x) = 2x+x−2; f ' = 2 − 2x−3;
czyli funkcja ma minimum lokalne dla x=1, a w zakresie 0 < x < 1/2 jest monotoniczna.
Trzeba zatem policzyć jej wartości (lub granice) na końcach przedziału.
25 kwi 17:57
8 dni do matury: Dziękuję za pomoc.
25 kwi 18:14