Zadanie ciekawe, wg Nowej Ery za 3pkt.
ho_hooo: Wykaż, że iloczyn In pierwszych n wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego ( an) o
wyrazach dodatnich wyraża się wzorem In = ( a1 * an)^^{n/2}
Zaczynałem od tego, że ten iloczyn równa się a1 n * q 1+2+3...n−1. Później to już krążyłem
w kólko.
24 lut 19:36
Eta:
I dobrze zacząłeś
| | (n−1)*n | |
1+2+3+...+(n−1)= |
| −−− suma ciągu arytm. |
| | 2 | |
stąd a
n*q
(n−1)*n/2= (a
2*q
n−1)
n/2= (a*a*q
n−1)
n/2= (a
1*a
n)
n/2
c.n.w
24 lut 20:22
pyra121: Zakładałem, że w tym ciągu aryt. jest n wyrazów, a nie n−1 i dlatego robiłem źle

Dzięki!
24 lut 20:34
Eta:
24 lut 20:35