trygonometria PR
ziomek98:
1.Rozwiąż równanie: cos4x−sin4x=sin2x
2.Wyznacz wszystkie wartości parametru , dla których równanie (x4 – sin2α) (x+1) = 0 ma
trzy różne rozwiązania.
25 kwi 16:45
ZKS:
W zadaniu pierwszym gdzie pojawiają się problemy?
25 kwi 16:55
ziomek98: Nie wiem jak to rozpisać. Gdyby było np cos4x + sin4x to bym mogl to zapisac jako
(cos2x+sin2x)−2cosxsinx, ale z minusem to nwm
25 kwi 17:21
ZKS:
Trudniejszy przykład potrafisz zrobić a łatwiejszego nie? To mi pachnie tym, że nauczyłeś się
schematów.

Znasz na pewno wzór a
2 − b
2 = (a + b)(a − b), więc go tutaj zastosuj.
25 kwi 17:23
ziomek98: (cos2x+sin2x)(cos2x−sin2x)=2sinxcosx
(1−sin2x+sin2x)(1−sin2x−sin2x)=2sinxcosx
1−2sin2x−2sinxcosx=0
co dalej?
25 kwi 17:30
ZKS:
Powiedz ile to jest cos
2(x) + sin
2(x) albo sin
2(x) + cos
2(x)? Na pewno wiesz.
Również cos
2(x) − sin
2(x) tylko to poszukaj we wzorach,
1543.
25 kwi 17:35
ziomek98: No jakos rozpisałem to i wyszło mi 1−2sin2x−2sinxcosx=0
nie wiem co z tym zrobic
25 kwi 17:42
ZKS:
Wróć do równania postaci
[cos2(x) + sin2(x)][cos2(x) − sin2(x)] = sin(2x)
Teraz ile jest równe cos2(x) + sin2(x) oraz " cos2(x) − sin2(x) " do tego podałem Ci
stronę nawet.
25 kwi 17:46
ojojoj: jedynka trygonometryczna i funkcje podwójnego kąta
25 kwi 17:47
ZKS:
Dokładnie.
25 kwi 17:49
ziomek98: cos2α=sin2α

Dalej dam rade

A co z zad2?
25 kwi 17:49
ZKS:
Pokaż jak rozwiążesz cos(2x) = sin(2x)? Przez rozpisanie cos(2x) oraz sin(2x), czy innym
sposobem?

Co do zadania drugiego to zauważ, że już jedno rozwiązanie masz, więc brakuje Ci jeszcze
2 różnych rozwiązań.
25 kwi 17:54
ziomek98: Rozwiązałbym to z rysunku

Tak, tak wiem

Nie wiem tylko jak rozpisać to x
4 – sin2α
25 kwi 17:58
ZKS:
Jakbyś wykorzystał wzory redukcyjne nie było by szybciej?

cos(2x) = sin(2x)
| | π | | π | |
2x = |
| − 2x + k • 2π ∨ 2x = − |
| + 2x + k • 2π |
| | 2 | | 2 | |
Tak samo jak a
2 − b
2, tylko że sin(2α) jakie musi być?
25 kwi 18:03
ziomek98: Nie mam pojecia
25 kwi 18:06
ZKS:
To rozpisz x
4 − sin(2α) z tego wzoru.
25 kwi 18:07
ziomek98: no, ale jak?

mam pierwiastek z sin2α dac?
cos takiego? raczej nie
(x
2−
√sin2α)(x
2+
√sin2α)
25 kwi 18:10
ZKS:
Tak dokładnie takie coś.

Masz pierwiastek, zatem jakie musi być sin(2α) żeby pierwiastek
istniał?
25 kwi 18:11
ziomek98: omg nie wiem

dodatnie?
25 kwi 18:13
ZKS:
Prawie dobrze, nieujemne.

Tylko, że jeżeli sin(2α) = 0 to nie dostaniesz dwóch różnych
rozwiązań z tego równania.
25 kwi 18:15
ziomek98: więc rozwiazaniem bedą liczby (0,+niesk)?
25 kwi 18:18
ZKS:
A jaki jest zbiór wartości funkcji y = sin(2x)?
25 kwi 18:20
ziomek98: taki jak sinx: (−1,1)
25 kwi 18:21
ZKS:
W sumie to nie ma nic do zadania.

Jak zapiszesz za pomocą nierówności?
25 kwi 18:22
ZKS:
Jakie musi być, więc sin(2α)?
25 kwi 18:22
ziomek98: sin2α > 0?

omg, napisz mi po prostu rozwiazanie bo zanim ja sam na to wpadne to bedziemy pisac do jutra
25 kwi 18:25
ZKS:
Tak i teraz rozwiąż tą nierówność.
25 kwi 18:25
ZKS:
Tylko to jeszcze nie wszystko.
25 kwi 18:29
ziomek98: | | π | |
sin2α > 0 x∊(0+kπ, |
| +kπ) |
| | 2 | |
25 kwi 18:29
ziomek98: Cieszy mnie to bardzo

za prosto jest

d
25 kwi 18:30
ZKS:
Nie możesz dostać z równania x
4 − sin(2α) rozwiązania równego −1, ponieważ już takie masz i
wtedy nie dostaniesz trzech różnych rozwiązań.
25 kwi 18:33
ziomek98: A to nie zawiera sie w nierówności sin2α>0?
25 kwi 18:35
ziomek98: Dobra wystarczy na dzis

Pozostaje sie tylko modlic, zeby nic takiego nie bylo na maturze
25 kwi 18:35
ziomek98: Dzięki za cierpliwość
25 kwi 18:35
ZKS:
Ale jeżeli sin(2α) = 1 to x4 − 1 = (x2 − 1)(x2 + 1) = (x − 1)(x + 1)(x2 + 1) = 0.
25 kwi 18:43