wykres funkcji wymiernej
5-latek : mam narysować wykres funkcji
W praktyce to wiem jak mam to narysować
| | x+1 | |
Bo tak rysuje wykres funkcji y= |
| i prawa strone wykresu odbijam symetrycznie |
| | x−1 | |
wzglem osi OY .
Jednak gdybym nie posiadal tej wiadomości to nalezaloby narysować ze wzoru tej funkcji
D
f=R\{−1.1}
czyli mamy dwie asymptoty pionowe x=−1 i x=1
Wobec tego patrząc na ten wzor należy ropatrzyc wykres w 4 przedzialch
x∊(−
∞.−1)
x∊(−1,0>
x∊(0,1)
x∊(1,
∞)
W 1 przedziale dostane wzor funkcji taki
| | −x+1 | | −x+1 | | x−1 | |
y= |
| =− |
| = |
| |
| | −x−1 | | x+1 | | x+1 | |
W 4 przedziale dostane
Troche mam kłopot z 2 i 3 przedzialem
23 kwi 13:48
Jerzy:
Cześć

Zapis funkcji jest niejasny
23 kwi 13:49
5-latek : w mianowniku oczywiście z rozpedu ta kreska na końcu się napisala sama

ma być |x|−1
23 kwi 13:51
5-latek : I witaj
23 kwi 13:51
Jerzy:
w przedziale (−1,0> IxI = ?
23 kwi 13:56
5-latek : W tym przedziale
|x|= −x
wiec mam dalej ten sam wykres co w 1 przedziale
czyli z tego wychodzi ze nawet powinno się rozpatrzeć przedzial x∊(−∞,0>\(−1}
Dobrze mysle ?
23 kwi 14:00
Jerzy:
Tak ... w punktach: x = 1 , x = −1 są asymptoty pionowe
23 kwi 14:02
5-latek : Jeśli tak to znowu
W 3 przedziale wzor okreslajacy ta funkcje będzie taki sam jak w 4 przedziale
Wiec z tego wychodzi ze możemy rozptrywac tylko przedzial x∊(0,∞)\{1}
23 kwi 14:02
5-latek :

Będzie ten na zielono
23 kwi 14:05
23 kwi 14:06