Granice funkcji
5-latek : Cwiczenie
Granica (niewalsciwa) w nieskonczonosci może być również +∞ lub −∞
Dla funkcji f(x)=x2 mamy
limf(x)x→∞=limf(x)x→−∞=+∞
To nawet widać ladnie na wykresie
ponieważ (autor piszse tak )
x2>a>0 ⇔|x|>√a⇔ x>√a lub x<−√a
================================
Podkresle ten zapis i prosze o jego wytłumaczenie w miare prosto
Potem zapytam o f(x) =x3 (napiszse co autor napisał
23 kwi 09:37
Saizou :
a jaka jest definicja granicy w plus (minus) nieskończoności ?
23 kwi 09:51
5-latek : Czesc

Definicja jest taka
Liczba g jest granica funkcji f(x) przy x dazacym do +
∞ jeśli dla dowolnego ε>0 istnieje m
∊R takie ze
|f(x)−g|<ε dla wszystkich x>m
piszsemy wtedy limx→+
∞ f(x)=g
Natomiast
Liczba g jest granica jest granica funkcji f(x) przy x dazacym do −
∞ jeśli dla dowolnego ε>0
istnieje
m∊R takie ze
|f(x)−g|<ε dla wszystkich x<m
wtedy
limx→−
∞f(x)=g
23 kwi 10:02
5-latek : Pisze tak on (czyli autor podręcznika do klasy 2 liceum
Dla funkcji g(x)=x3mamy
limx→+∞g(x)=+∞ i limx→−∞g(x)=−∞
ponieważ
(x3>a>0 ⇔x>3√a) i (x3<−a⇔x<−3√a a>0))
23 kwi 10:11
5-latek :
23 kwi 10:23
5-latek : Czy jest to ktoś w stanie wytlumaczyc ?
23 kwi 11:22
5-latek : Milu 
Podbijam bo nie wiem dlaczego nikt praktycznie oprócz Ciebie nie odpowiada
Tak się zastananwiam czy cos ze mna jest nie tak ? czy ja zadaje zbyt trudne problemy nawet
dla studentow matematyki
Zobacz Saizou się zapytal odpisałem mu i .......
Wiem ze się później dużo dopytuje ale lepiej się dopytać i zrozumieć bo potem to i tak
wyjdzie na wierzch
Nie wiem .
23 kwi 21:22
Metis: To nietypowe zadania 5−latku
23 kwi 21:25
5-latek : Z wykresu ja to doskonale widze ale tych zapisow nie mogę zrozumieć (trudno
23 kwi 21:27
Saizou :
5−latku mam ostatnio urwanie głowy na uczelni, i raczej się na tym skupiam
autor pisze tak, że zachodzi
(1) x>√a lub (2) x<−√a (−x>√a)
żeby istniała granica w +∞ to x>b
u nas b=√a, czyli zachodzi (1) [bo tak nieformalnie ∞>√a {a to liczba ustalona }]
stąd f(x) ma granicę niewłaściwą w +∞ przy x→+∞
analogicznie z −∞
będziemy teraz korzystać z (2)
[i otrzymamy +∞>√a]
stąd f(x) ma granicę niewłaściwą w +∞ przy x→−∞
23 kwi 23:55
Oliwia: Dziekuje
Powodzenia na uczelni
24 kwi 09:03