matematykaszkolna.pl
Granice funkcji 5-latek : Cwiczenie Granica (niewalsciwa) w nieskonczonosci może być również + lub − Dla funkcji f(x)=x2 mamy limf(x)x→=limf(x)x→−=+ To nawet widać ladnie na wykresie ponieważ (autor piszse tak ) x2>a>0 ⇔|x|>a⇔ x>a lub x<−a ================================ Podkresle ten zapis i prosze o jego wytłumaczenie w miare prosto Potem zapytam o f(x) =x3 (napiszse co autor napisał
23 kwi 09:37
Saizou : a jaka jest definicja granicy w plus (minus) nieskończoności ?
23 kwi 09:51
5-latek : Czesc emotka Definicja jest taka Liczba g jest granica funkcji f(x) przy x dazacym do + jeśli dla dowolnego ε>0 istnieje m ∊R takie ze |f(x)−g|<ε dla wszystkich x>m piszsemy wtedy limx→+ f(x)=g Natomiast Liczba g jest granica jest granica funkcji f(x) przy x dazacym do − jeśli dla dowolnego ε>0 istnieje m∊R takie ze |f(x)−g|<ε dla wszystkich x<m wtedy limx→−f(x)=g
23 kwi 10:02
5-latek : Pisze tak on (czyli autor podręcznika do klasy 2 liceum Dla funkcji g(x)=x3mamy limx→+g(x)=+ i limx→−g(x)=− ponieważ (x3>a>0 ⇔x>3a) i (x3<−a⇔x<−3a a>0))
23 kwi 10:11
5-latek :
23 kwi 10:23
5-latek : Czy jest to ktoś w stanie wytlumaczyc ?
23 kwi 11:22
5-latek : Milu emotka Podbijam bo nie wiem dlaczego nikt praktycznie oprócz Ciebie nie odpowiada Tak się zastananwiam czy cos ze mna jest nie tak ? czy ja zadaje zbyt trudne problemy nawet dla studentow matematyki Zobacz Saizou się zapytal odpisałem mu i ....... Wiem ze się później dużo dopytuje ale lepiej się dopytać i zrozumieć bo potem to i tak wyjdzie na wierzch Nie wiem .
23 kwi 21:22
Metis: To nietypowe zadania 5−latku emotka
23 kwi 21:25
5-latek : Z wykresu ja to doskonale widze ale tych zapisow nie mogę zrozumieć (trudno
23 kwi 21:27
Saizou : 5−latku mam ostatnio urwanie głowy na uczelni, i raczej się na tym skupiam autor pisze tak, że zachodzi (1) x>a lub (2) x<−a (−x>a) żeby istniała granica w + to x>b u nas b=a, czyli zachodzi (1) [bo tak nieformalnie >a {a to liczba ustalona }] stąd f(x) ma granicę niewłaściwą w + przy x→+ analogicznie z − będziemy teraz korzystać z (2) [i otrzymamy +>a] stąd f(x) ma granicę niewłaściwą w + przy x→−
23 kwi 23:55
Oliwia: Dziekuje Powodzenia na uczelni emotka
24 kwi 09:03