matematykaszkolna.pl
Oblicz pole powierzchni bocznej MMMMM: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny prostokątny o przeciwprostokątnej długości 22. Każda krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 600. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa Obliczyłem: ramię trójkąta podstawy (2)
 2 
wysokość ostrosłupa

6
 3 
 4 
krawędź boczną

2
 3 
I nie wiem czy mam dobre wyniki tych obliczeń
23 kwi 00:13
maturzysta: wysokośc ostrosłupa wychodzi 6 Spodek wysokości tego ostrosłupa znajduje się na środku boku przeciwprostokątnej tego trójkąta.
23 kwi 00:19
maturzysta: a nie...w sumie...przelicze to jeszcze bo źle narysowałem chyba
23 kwi 00:21
maturzysta: Wydaje mi się, że głupoty nie napisałem... bo skoro mamy trojkąt...a jego środke wyznaczają symetralne...to przetną się one idealnie na środku boku przeciwprostokątnej tego trojkąta, co by wskazywało na to, że wysokość tego ostrosłupa jest jednocześnie wysokością ściany bocznej tego boku.... ktoś to musi ocenić jeszcze. Jeśli by tak było to wyokośc ostrosłupa tak jak napisałem, 6
23 kwi 00:30
Metis: Każda krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60o, zatem dany ostrosłup jest prosty. W ostrosłupie prostym na podstawie można opisać okrąg. W naszym przypadku podstawą jest trójkąt prostokątny ( w szczególności równnoramienny) , zatem spodkiem wysokości naszego ostrosłupa jest punkt leżący na przeciwprostokątnej dzielący ją na 2 jednakowe części ( czytać środek przeciwprostokątnej)
23 kwi 00:34
MMMMM: wysokość ostrosłupa "wychodzi" z punktu przeciecięcia się środkowych trójkąta? Dziękuję
23 kwi 00:37
Metis: 323517
23 kwi 00:38
maturzysta: Czyli tak jak pisałem. emotka W poleceniu mamy krawędź boczna, a gdyby napisali ściana boczna to wychodze z założenia, że nie da się takiego ostrosłupa zbudować gdzie ściana boczna nachylona pod kątem 60
23 kwi 00:39
maturzysta: MMMMMM nie środkowych, tylko symetralnych. Symetralne wyznaczają środek.
23 kwi 00:41
MMMMM: Dziękuję
23 kwi 00:42
maturzysta: Jeśli chcemy opisać na trójkącie okrąg to wyznaczamy jego symetralne. A gdy chcemy wpisac okrąg w dany trojkąt to wyznaczamy wtedy jego dwusieczne.
23 kwi 00:43
MMMMM: Jeszcze raz dziękuję.
23 kwi 00:48
Metis: Twierdzenie o ostrosłupie prostym jest jednoznaczne: Przytoczę je: Def: Ostrosłupem prostym nazywamy ostrosłup spełniający dwa warunki: 1) Na podstawie tego ostrosłupa można opisać okrąg 2) Spodek wysokości ostrosłupa jest środkiem okręgu opisanego na podstawie. Oraz: 1o Ostrosłup jest ostrosłupem prostym ⇔ 2o wszystkie krawędzie ostrosłupa są jednakowej długości ⇔ 3o wszystkie krawędzie boczne tworzą jednakowe kąty z płaszczyzną podstawy. W zadaniach rzadko umieszczają informację, że jest to graniastosłup prosty. Zawierają informację 2o lub 3o , a ty wnioskujesz najpierw 1o , a później powołujesz się na def. ostrosłupa prostego.
23 kwi 00:54
MMMMM: Mam dalej problem jak obliczyc wysokośc ściany bocznej o podstawie przyprostokątnej
23 kwi 00:56
MMMMM: to tu wszystkie krawędzie boczne są równe
23 kwi 00:58
Metis: Zrób sobie porządny rysunek. Trójkąt prostokątny równoramienny , opisz na Nim okrąg. Zaznacz wysokość i wykreśl ostrosłup. Zaznacz kąty. Wszystko pięknie widać.
23 kwi 00:58
Metis: rysunekS=spodek wysokości ostrosłupa H |AS|=|SB| , |AB|− przeciwprostokątna α=60o
23 kwi 01:01
MMMMM: Rysunek mam. Dziękuję
23 kwi 01:02
Metis: Jeśli trzeba będzie pomóc to będę tu o 5:00 , zajrzę. Tymczasem Dobranoc emotka
23 kwi 01:02
MMMMM: jak obliczę pole boczne, to wstawię wynik Dzięki za poświęcony czas
23 kwi 01:05
MMMMM: a ramię h bocznej ściany wynosi
 a 
h2=(

)2+H2
 2 
h=7
 a*h (22)2*3 
P=2*

+

=27+23=2{7+3)
 2 4 
23 kwi 01:16
23 kwi 01:30
MMMMM: Bardzo dziękuję. Dziś dużo się nauczyłem
23 kwi 01:36
maturzysta: Nie ma sprawy. emotka Ten przypadek ostrosłupa gdy podstawą jest trójkąt prostokątny do zapamiętania. emotka
23 kwi 01:38
Metis: Przytoczę jeszcze jedno twierdzenie dotyczące ostrosłupów, które uważam za ważne emotka Jeśli wszystkie ściany boczne ostrosłupa są jednakowo nachylone do płaszczyzny podstawy,to spodkiem wysokości ostrosłupa jest środek okręgu wpisanego w podstawę
26 kwi 00:15
Evelek: A jeśli podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny to wysokość ostrosłupa jest jednocześnie wysokością ściany bocznej najdluzszego boku i znajduje sie ona idealnie w jego połowie. Dowód: Trójkąt prostokątny wpisany w okrąg: jego najdłuższy bok zawsze będzie średnicą tego okręgu a symetralne tego trójkąta przetną się idealnie w środkowym punkcie tego okręgu czyli w połowie długości przeciwprostokątnej tego trójkąta. Warte zapamiętania myślę aby potem nie myśleć za długo na maturze czy na pewno tak może być. emotka
26 kwi 00:24