ciąg art
Metis: Możecie mi przytoczyć konkretny przykład dotyczący takich zadań:
Ciąg a,b,c jest arytmetyczny i a+b+c=36 , a ciąg (a−2, b+4, c+18) jest geometryczny
Obliczyć a, b, c
Więc normalnie układam układ równań:
a+b+c=36
2b=a+c
(b+4)
2=(a−2)(c+18)
ale kojarzę z lekcji przykłady takich zadań, w którym ułożenie takiego układu albo jest
niemożliwe, albo rozwiązanie zajęłoby dużo czasu i wtedy trzeba stosować metodą na rozpisanie
ciągu na:
a
1−r, a
1, a
1+r itd.
Niestety nie mogę skojarzyć takiego przykładu
22 kwi 16:45
Jack: wg mnie ten uklad co napisales jest najprostszy
a zeby go jak najszybciej rozwiazac, to wdrugim rownaniu masz ze a+c = 2b
zatem do pierwszego zamiast a+c dajesz 2b
czyli po sekundzie praktyczni masz
2b+b = 36 −>>3b = 36 −> b =12
i podstawiasz, wg mnie banalne
22 kwi 16:48
Jack: ja zawsze robilem tym ukladem zeby bylo najszybciej, nie kojarze szybszej metody : D
22 kwi 16:48
Metis: No tak... Mi nie chodzi o to zadanie, bo to jest banalne.
Są przykłady takich zadań, gdzie rozwiązanie układu jest wrecz niemożliwe.
22 kwi 16:50
Jack: nie kojarze zadnego takiego przykladu...wiec niestety nie pomoge
22 kwi 16:50
Metis: Ok, mam...
Trzy liczby są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, którego iloraz jest różny od 1.
Jeżeli weźmiemy kolejno drugą z nich, pierwszą i trzecią to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu
art.
Jeżeli pierwszy wyraz ciągu art. zmniejszymy o 7, drugi pozostawimy bez zmian, a trzeci
zwiększymy o 3 to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego.
Oblicz te liczby.
Ułóż układ równań i spróbuj policzyć
22 kwi 17:00
Jack: a,b,c −> trzy liczby (kolejne wyrazy ciagu geometr.), czyli b2 = a*c
b,a,c −> arytmetyczny, czyli 2a = b+c
b−7,a,c+3 −>>geometr. czyli a2 = (b−7)(c+3)
nasz uklad
b2 = a*c
2a = b+c
a2 = (b−7)(c+3)
22 kwi 17:22
Metis: Tak jest
22 kwi 17:28
Mila:
1)
Ósmy wyraz ciągu arytmetycznego (an) jest równy 6.
Oblicz sumę siedmiu jego kolejnych wyrazów poczynając od wyrazu piątego.
2) Pięćdziesiąty wyraz c.a (bn) jest równy 5. Oblicz:
a)
b49+b50+b51
b) sumę 99 początkowych wyrazów ciągu (bn)
c)
S60−S39 , gdzie Sn oznacza sumę n początkowych wyrazów ciągu (bn).
22 kwi 17:29
Metis:
2) b50=5
a)
b49+b50+b51=b50−r, b50,b50+r
5−r+5+5+r=15
22 kwi 17:41
Jack:
2. b50 = 5
a)
b50 = 5
b49 + b50 + b51 = 3*b50 = ...
22 kwi 17:44
22 kwi 17:50
22 kwi 17:52
Metis:
c) S60−S39= b40+b41+b42+ b60
b50 jest wyrazem środkowym
b50 − 10r + b50−9r + b50−8r +... b50 + b50+r + b50+2r + ... +b50 +10r
=21*b50= 21*5 = 105
22 kwi 17:52
Jack: 2.
b)
S99 = b1 + b99 + b2 + b98 + b3 + b97 + ... + b49 + b51 + 2b50 =
= 2(b50 + b50 + b50 + ... + b50 + b50) = 2 * 50 b50 = 100 *5 = 500
22 kwi 17:55
22 kwi 17:56
Metis: b) S99= ?
S99=b1+b2+b3+b4+...+b99 ⇔
S99=
b50−49r+ b50 − 48r + b50−47r + ... b50 + b50+r + b50+2r+ b50+3r +... +
b50+ 49r
=99*b50= 495
22 kwi 17:58
Metis: I kto ma dobrze?
22 kwi 18:00
Jack: moglem sie pomylic, bo tak na szybko rozpisalem, nie liczylem ile ich jest
ale skoro jest
1−99
2−98
3−97
to razem chyba 50...
22 kwi 18:03
Metis: 1) a8=6
a5 + a6+ a7+a8+a9+a10+a11+ a12
=S12−S4 = a5 + a6+ a7+a8+a9+a10+a11+ a12
22 kwi 18:08
Mila:
b)b1,b2,........b50, ..... b98,b99
k=99 liczba wyrazów zestawu
b50=5− środkowy wyraz zestawu
S99=99*5=495
c)
S60−S39= b40+b41+b42+...+b50+...+b59+ b60
środkowy wyraz zestawu: a50=5
k=21 liczba wyrazów w sumie
S=21*5=495
22 kwi 18:10
Jack: a wiec jednak : D
22 kwi 18:11
Mila:
Wynik w (1) Panowie podać.
22 kwi 18:13
Metis: Milu w c) chyba chochlik 21*5=105
22 kwi 18:14
Mila:
(1)
a5 + a6+ a7+a8+a9+a10+a11
22 kwi 18:18
Metis: Tak u mnie nie powinno być a
12 , teraz wyjdzie
22 kwi 18:22
Mila:
naturalnie 5*21=105
22 kwi 18:35
Metis: 7*a8=7*6=42
22 kwi 18:35
Metis: Dziękuje
Milu 
Możesz zerknąc na moje oba zadania z optymalizacji i powiedzieć czy czegoś nieumyślnie nie
skopałem, albo wskazać braki w komentarzu?
22 kwi 18:38