X^3+3x^2-24x+7
Qźa: X3+3x2−24x+7=0 rozwiązać
Jakaś wskazówka ?
22 kwi 14:47
ICSP: Najpierw sprwadź do postaci kanonicznej. Potem podstawienie t = u + v
22 kwi 14:49
Qźa: Podstawienie t=u+v ?
22 kwi 17:20
ICSP: tzn :
x + 1 = u + v
22 kwi 19:22
Damian: to jest na poziomie liceum?
22 kwi 19:33
ICSP: nie
22 kwi 19:40
Damian: dlatego Cie nie rozumiem, wszystko jasne
22 kwi 19:41
Metis: Nie rozumiesz , a mimo to wszystko jasne
22 kwi 19:54
22 kwi 20:20
Damian: dzieki wielkie

zamiast uczyc sie do matury pobawie sie czyms nowym
22 kwi 20:28
maturzysta: Mariusz wrzucił linki do innych tematów, poczytałem w nich o tym metodach Cardano jakiś,
Ferraira, jakie z was koty są jeśli chodzi o matmę, no podziwiam normalnie.
Co do samego zadania: Na poziomie liceum to szukasz dzielników wyrazu wolnego, powinno to być
−7, −1, 1 lub 7. Jesli dla któregoś z nich wyrażenie to wyjdzie 0 to dzielisz całe przez ( x −
a ) gdzie a jest właśnie tą liczba dla której wielomian wyszedł 0. Jak pytania to pisz.
22 kwi 20:37
Mariusz:
A jak nie wyjdzie zero ?
22 kwi 20:54
maturzysta: No to mamy problem.

Też mi się tak zdarzyło raz, ale udało sie w miare szybko znaleźć liczbe
wymierną. To jak już przy temacie, jaka jest wtedy metoda znalezienia takiej liczby? Tylko
poprosiłbym o sposób na poziomie matury.
22 kwi 20:58
22 kwi 20:59
Mariusz:
Tutaj też może nie wyjść zero
Poza tym wszystko potrzebne do tej metody z linków masz w liceum
(przynajmniej za moich czasów było)
Jeżeli skorzystamy z trygonometrii to nawet nie trzeba korzystać z zespolonych
22 kwi 21:04
Qźa: No właśnie podchodze do matury rozszerzonej w tym roku, i nasz nauczyciel rzucil to zadanie.
Jak analizowalem wykres tej funkcji to pierwiastki tego wielomianu były strasznie złożone, ale
skoro nie ma tego w liceum, to się już tym nie przejmuje ^^
22 kwi 21:49