bezwzględna
Metis: Nie chce mi wyjść takie równanie:
||x−1|−|3−x||=2 ⇔||x−1|−|x−3||=2
|x−1|−|x−3|=2 v |x−1|−|x−3|=−2
1) x∊(−∞,1)
2) x∊<1,3)
3) x∊<3,+∞)
Ad. 1
−x+1+x−3=2 v −x+1+x−3=−2
−2=2 v −2=−2
sprz. v równ. tożsamościowe
Ad.2
x−1+x−3=2 v x−1+x−3=−2
2x−4=2 v 2x−4=−2
2x=6/2 v 2x=2
x=3 v x=1
x=3 ~∊ <1,3) , zatem x=1
Ad.3
x−1−x+3=2 v x−1−x+3=−2
2=2 v 2=−2
tozs. v sprzeczne
Zatem jedyne rozw. x=1
Wolfram pokazuje jeszcze x=3 które u mnie nie należy do przedziału
21 kwi 18:58
zef: Nie rozumiem twojego przejścia z pierwszej linijki do drugiej. Wydaje się oczywiste ale czemu
zmieniłeś kolejność w wartości bezwzględnej ?
Rozpatrujesz 2 przypadki i na początku miałeś
||x−1|−
|3−x||=2
Linijkę niżej masz już
|x−1|−
|x−3||=2 lub −2
Czy tutaj nie ma błędu ?
21 kwi 19:01
Metis: |x−3|=|3−x|
21 kwi 19:04
5-latek : A ten zapis po ⇔ to dlaczego zstosowales?
dlatego ze |a−b|=|b−a|? raczej tutaj nie ma to zastosowania
21 kwi 19:04
Metis: Zamieniam dla łatwiejszego rachunku .
21 kwi 19:04
zef: Ale zauważ że |x−3|=|3−x|
I rozpatrujemy to dla przedziały <3;+
∞)
dla |x−3| coś zerowego lub dodatniego (wszystko jest ok)
dla |3−x| coś zerowego lub UJEMNEGO a tak być nie może
21 kwi 19:05
Metis: |4−3|=|1|=1
|3−4|=|−1|=1 ?
21 kwi 19:20
5-latek : Metis może spróbuj zrobić najpierw to zadanie bez tej zamiany .
Potem wyciągniesz wnioski OK?
21 kwi 19:21
zef: Dokładnie, bo chyba moja podpowiedź jest dobra
21 kwi 19:22
Metis: No dobra
21 kwi 19:26
zef: I młodszy czasem coś dobrego podpowie
21 kwi 19:26
ZKS:
Metis wszystko masz dobrze.

" x−1−x+3=2 v x−1−x+3=−2 2=2 v 2=−2 tozs. v sprzeczne "
Rozpatrujesz to dla x ≥ 3 skoro równanie jedno jest tożsamościowe to x ≥ 3 i to jest Twoje
rozwiązanie.
21 kwi 19:43
ZKS:
Początek to samo jedno równanie jest tożsamościowe dla x < 1 to rozwiązaniem tego równania
jest x ∊ (−∞ ; 1).
Jak napisałeś |x − 3| = |3 − x| bez różnicy jak to zapiszemy dostaniemy to samo.
21 kwi 19:45
Metis: No właśnie

Dzięki
ZKS !
Zerknij jeszcze do mojego dowodu jesli możesz
21 kwi 19:49
21 kwi 19:49
ZKS:
Nie wiem, czemu pisząc, że to jest równanie tożsamościowe pisałeś brak rozwiązań.
Tam jest ∨ nie ∧, więc albo równanie tożsamościowe albo sprzeczne, więc rozwiązaniem
są wszystkie liczby z dziedziny i danego założenia.
21 kwi 19:52
Metis: No tak , ale trzymałem równoległy zapis
21 kwi 19:53
ZKS:
Zatem wiesz już gdzie miałeś błąd?
21 kwi 19:56
Metis: Tak

x≥3 , w szczególności x=3
21 kwi 20:00
ZKS:
Jaką dasz odpowiedź?
21 kwi 20:07
Metis: Hmmmm ostateczną?

No to x=1 v x=3
21 kwi 20:08
ZKS:
Nie,
Metis pomyśl spokojnie.
21 kwi 20:13
Metis: No tak przecież podałem rozwiązania całkowite , bezsensu
21 kwi 21:00
ZKS:
Jak z tą odpowiedzią?
21 kwi 21:07
Metis: Więc:
x∊(−∞,1) i x=1 i x∊<3,+∞)
Więc x∊(−∞,1>U<3,+∞)
21 kwi 21:11
ZKS:

.
21 kwi 21:12
Metis:
21 kwi 21:13