udowodnij
Metis: Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
n∊N
n,n+1,n+2 − trzy kolejne liczby naturalne
n
3+(n+1)
3+(n+2)
3=
=...=
=3n
3+9n
2+15n+9=
=3(n
3+3n
2+5n+3)
Czynnik sześcienny dzieli przez −1, zatem( dzielę schematem Hornera):
3(n
3+3n
2+5n+3) =3(n+1)(n
2+2n+3)=
=3(n+1)(n
2+2n+3)=3(n+1)[n(n+2)+3]=
=3n(n+1)(n+2)+9(n+1)
Komentarz:
Wśród trzech kolejnych liczb naturalnych znajduję się na pewno jedna liczba podzielna przez 3
zatem n(n+1)(n+2)=3m, m∊N
Stąd:
3*3m+9(n+1)=9m+9(n+1) = 9(m+n+1) dzieli się przez 9
c.n.p
Jest

?
21 kwi 18:31
5-latek : Wedlug mnie jest dobrze gdyż liczba jest podzielna przez 9 gdy suma jej cyfr jest podzielna
przez 9
czyli 9m+9(n+1) jest podzielne przez 9
21 kwi 18:42
Jack:
21 kwi 19:54
ZKS:
Bardzo dobrze, najlepiej jest brać liczby takie n − 1, n, n + 1, ponieważ często sobie
uprościsz rachunki.
21 kwi 19:55
Metis:
21 kwi 20:00
ZKS:
Nawet sobie zapisz na brudno i zobacz, o ile Ci się uproszą rachunki.
21 kwi 20:01
Jack: tez tak zawsze robie ZKS
21 kwi 20:06
ZKS:
21 kwi 20:07