równanie prostej o współrzędnych 3,-4 i prostopadlej do prostej 2x-3y=8=0
irena:
21 kwi 18:36
5-latek : Przeczytaj sobie jeszcze raz tresc zadania
21 kwi 18:37
irena: równanie prostej o współrzednych A(3,−4) i prostopadłej do prostej 2x−3y=8=0
21 kwi 18:37
5-latek : Irenko
A=(3,4) to sa wspolrzedne punktu
21 kwi 18:44
21 kwi 18:48
irena: no tak, wszystko pomieszałam, sorki. Równanie prostej przechodzącej przez punkt A o
współrzędnych (3,−4) i prostopadłej do prostej 2x−3y+8=o. Muszę poszukać y=ax+b ?
21 kwi 21:30
5-latek : Tak musisz poszukac prostej y=ax+b
| | 2 | | 8 | |
2x−3y+8=0 to −3y=−2x−8 to 3y= 2x+8 to y= |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
wspolczynik kierunkowy naszej proetej to a= |
| |
| | 3 | |
Warunek prostopadlosci prostych
a*a
1=−1
Prosta prostopadla do danej naszsej prostej będzie miała równanie
y=a
1x+b
za y i x wstawimy wsporzedne punktu A
wylicz b i wstwaw do równania
21 kwi 21:39
irena: Pięknie dziękuje za pomoc. Wszystko już wiem
21 kwi 21:53