pomocy!:
Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α , jeżeli sin tego kąta stanowi 75% wartości funkcji cos tego samego kąta.
POMÓŻCIE
31 sty 13:37
Jakub:
75% = 3/4
sinα = 3/4 cosα <- obustronnie podnosisz do kwadratu
sin
2α = 9/16cos
2α
sin
2α = 9/16(1-sin
2α) zobacz
450
dalej liczysz sin i na podstawie
398 wyznaczasz α
31 sty 15:37
Gość:
sinα wyszedł mi 3/5 i nie rozumiem jak mam teraz wyliczyć α posługując się ta tabelką...
31 sty 21:06
Jakub:
Myślałem że wyjdzie coś z tej tabelki. Jak wyszło 3/5 to zostawia się to jako odpowiedź.
1 lut 00:12