Stereometria + planimetria.
gees: Siema, mam problem z tymi 2 zadaniami.
1)W czworokąt ABCD wpisano okrąg. Uzasadnij, że jeśli cztery kolejne długości boków tworzą
ciąg geometryczny, to wszystkie długości boków czworokąta są równe.
2)Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego przeciętego płaszczyzną przechodzącą
przez krawędź podstawy i środki przeciwległych krawędzi bocznych jest trapez o podstawach
długości: 10 oraz 6. Oblicz pole tego przekroju, jeśli wysokość ostrosłupa wynosi 16.
Prosiłbym chociaż o jakieś wskazówki lub wytłumaczone rozwiązanie. Pozdrawiam.
20 kwi 15:26
===:
do zadania 1
https://matematykaszkolna.pl/strona/874.html
boki jeśli stanowią ciąg geometryczny to:
a aq aq
2 aq
3
a z własności czworokąta w który można wpisać okrąg musi zachodzić
a+ag
2=aq+aq
3
1+q
2=q+q
3 ⇒ q
3−q
2+q−1=0
q
2(q−1)+q−1=0
(q−1)(q
2+1)=0 a to zachodzi tylko dla q−1=0 ⇒ q=1 a to oznacza ciąg stały
20 kwi 15:55