układy równań
xxxx: Jeżeli w zadaniu "udowodnij" że a4 + b4 = 31 z układu wyjdzie mi 31 = 31 to zadanie uważamy
za rozwiązane?
20 kwi 00:21
xxxx: Może inaczej. Mam podane takie polecenie: Wiedząc, że a + b = 1 i a2 + b2 = 7, udowodnij, że
a4 + b4 = 31.
Wykorzystałem wzory skróconego mnożenia.
Ostatni układ zamieniłem na: (a2)2 + b4 = 31. Z a2 + b2 = 7 wyznaczyłem a i podstawiłem.
(b2 − 7)2 + b4 = 31
b4 − 14b2 + 49 + b4 = 31
2b4 − 14b2 = −18 −> dzielę przez dwa
b4 − 7b2 = −9
b4 = −9 + 7b2
Teraz z a4 + b4 = 31 wyznaczam a.
Wychodzi a4 = 31 − b4
Wykorzystując wcześniej wyliczone b4 = −9 + 7b2 podstawiam dane pod a4 + b4 = 31.
31 − (−9+7b2) + (−9+7b2) = 31.
31 + 9 − 7b2 − 9 + 7b2 = 31
31 = 31.
Teraz zauważyłem, że to wszystko jest bez sensu bo równie dobrze wyznaczając samo a4 = 31 −
b4 można by było skrócić wszystko i wyszło by to samo czyli 31 = 31. Gdzie zawiodła moja
głowa?
20 kwi 00:30
20 kwi 00:31
xxxx: @Eta Nie trudno mi było znaleźć rozwiązanie do zadania ale chciałbym się dowiedzieć czy można
to obliczyć idąc takim tropem.
20 kwi 00:36
Eta:
Zawsze możesz jechać z Sopotu do Gdańska przez Rzym
20 kwi 00:40
xxxx: Niby racja. Holender. Ciężko byłoby mi wpaść na pomysł, żeby podnieść to do kwadratu. a moim
sposobem bym się męczył godzinę popełniając dziesiątki błędów. no takie zadanie będę zmuszony
opuścić na maturze
20 kwi 00:42