definicja pochodnej
ola: Korzystając z definicji pochodnej, oblicz pochodną funkcji f(x)= 3√x w punkcie x=1.
19 kwi 20:19
ola: gubię się w obliczeniach, proszę o pomoc
19 kwi 20:24
ola: ?
19 kwi 20:32
Marchin: x2⇒2x
x1/3⇒ ?
19 kwi 20:36
Marchin: Walczysz?
19 kwi 20:38
ola: Ale korzystając z definicji − trzeba policzyć granice przy h dążącym do 0
19 kwi 20:39
jc: | | f(x) − f(1) | | 3√x − 1 | |
f'(1) = limx→1 |
| = limx→1 |
| |
| | x−1 | | x−1 | |
19 kwi 20:40
19 kwi 20:40
ola: limh→0 ( 3√1+h−1)h
jakie przekształcenia dalej?
19 kwi 20:47
ola: Dobrze, już mam, wystarczy zastosować wzór a
3−b
3 w liczniku
19 kwi 20:49
jc: Raczej w mianowniku: x−1 = (x1/3 − 1)(x2/3 + x1/3 + 1)
19 kwi 21:00