Wykresy wymierne
5-latek :

| | 1 | |
Jeśli mam wykres hiperboli np. y= |
| to dazy ona |
| | x | |
1 do
∞ gdy x dazy do 0 z prawej strony
2 do −
∞ gdy x dazy do 0 z lewej strony
3 do 0 jeśli x dazy do −
∞ lub
∞
| | 4 | |
mam funkcje f(x)= 2+ |
| i rysuje wykres y=|f(x)| |
| | x−2 | |
Pytanie do ćwiczenia
Jak zachowuje się nasza funkcj przy x dazacym do 2
No tu już tak prosto nie będzie bo ja mysle ze należy rozpatrzyć 3 przedzialy
1 . (−
∞,0> gdy x dazy do 0 lewej strony to wartości tej funkcji daza do zero i dla x=0
y=0
2. (0,2) gdy x dazy do 2 z lewej strony to funkcja ta dazy do
∞
3, (2,
∞) gdy x dazy do 2 z prawej strony to wartości tej funkcji daza do
∞
Natomiast jeśli x dazy do −
∞ i
∞ to trochę się pogubiłem
19 kwi 09:27
5-latek : bo gdy x dazy do( −∞ to wartości funkcji zblizaja się do 2
tak samo gdy x dazy ∞ to wartości zblizaja się do 2
19 kwi 09:38
Jerzy:
Cześć

Jedynr co się zmieniło po odbiciu, to granica lewostronna w 2
19 kwi 09:57
5-latek : Witaj
Jerzy 
To sa dopiero początki granic dlatego chciałbym zapytać czy dobrze napisałem
następne cwiczenie mam takie
| | 1 | | 1 | |
Jak zachowują się funkcje g(x)= |
| i h(x)= |
| gdy x zbliza się z ktorejs strony |
| | |x| | | x2 | |
do zera ?
Co się dzieje z wartościami tych funkcji a co z wyktesami gdy x dazy do −
∞ i do
∞.
ja to cwiczenie zrobie .
Tutaj dopiero przy tym cwiczeniu wspmomina o granicy prawoi lewostronnej niewlasciwej
19 kwi 11:25
5-latek : W sprawie tego 1 ćwiczenia ta jeszcze może dopytam Mile jak będzie na forum
Ona ma ta ksiazke i może zobaczyć .
19 kwi 11:44
Jerzy:
Popatrz na wykresy funkcji |x| oraz x2 , obojętnie z której strony zmierza x do 0
to funkcja zmierza do 0 po wartościach dodatnich, a skoro licznik jest dodatni, to
granica zmierza do + niesk.
19 kwi 11:53
Jerzy:
A jeśli x dąży do niesk. to obydwie granice są równe 0
19 kwi 11:55
Jerzy:
Przy: x → +/− ∞ f(x) → 2
19 kwi 16:57
5-latek :
19 kwi 19:07
5-latek : To nie nalezalo rozpatrywać 3 przedzialow tak jak w 1 przypadku ?
19 kwi 19:09
Mila:
Które ćwiczenie, bo tu tyle tego jest i nie wiem na jakie pytania odpowiedzieć,
jakiej funkcji dotyczą.
19 kwi 20:27
5-latek : Na razie cwiczenie nr 23
Tamto niepotrzebnie tutaj pisałem
19 kwi 20:29
5-latek : Na to drugie cwiczenie zalozylem potem osobny post
19 kwi 20:30
Mila:
Po narysowaniu wykresu za pomocą przekształceń, patrzysz na wykres.
limx→2±|f(x)|=∞
19 kwi 20:45
5-latek : Wiec w tym cwiczeniu już nalezalo zastosować granice ?
W tamtym cwiczeniu pomagal mi jak,mogll Jerzy i tu chodzi może o to ze
dla x dazacego do 2 z prawej strony fukcja dazy po wartościach dodatnich i wtedy granica =∞
dka x dazacego do2 z lewej strony funkcja dazy po wartościach tez dodatnich i granica wynosi
+∞?
19 kwi 20:58
19 kwi 20:59
Mila:
Nieważne po jakich argumentach dąży
( czy po dodatnich, czy ujemnych tu akurat do 2 musi po dodatnich) tylko
jak się zachowuje względem asymptoty z lewej i prawej strony
Asymptota pionowa x=2 , widzisz, że wykres "biegnie" do góry z obu stron.
19 kwi 21:03
5-latek : Dobrze
Milu 
Cwiczenie nr 24 zrobiłem teraz musze tylko dokładnie poczytać o tych granicach niewłaściwych
prawostronnych i lewostronnych .
Potem dopiero przejść do nastepnnych cwiczen
19 kwi 21:15
5-latek : Piękny rysunek
19 kwi 21:25