matematykaszkolna.pl
Wykresy wymierne 5-latek : rysunek
 1 
Jeśli mam wykres hiperboli np. y=

to dazy ona
 x 
1 do gdy x dazy do 0 z prawej strony 2 do − gdy x dazy do 0 z lewej strony 3 do 0 jeśli x dazy do − lub
 4 
mam funkcje f(x)= 2+

i rysuje wykres y=|f(x)|
 x−2 
Pytanie do ćwiczenia Jak zachowuje się nasza funkcj przy x dazacym do 2 No tu już tak prosto nie będzie bo ja mysle ze należy rozpatrzyć 3 przedzialy 1 . (−,0> gdy x dazy do 0 lewej strony to wartości tej funkcji daza do zero i dla x=0 y=0 2. (0,2) gdy x dazy do 2 z lewej strony to funkcja ta dazy do 3, (2,) gdy x dazy do 2 z prawej strony to wartości tej funkcji daza do Natomiast jeśli x dazy do − i to trochę się pogubiłem
19 kwi 09:27
5-latek : bo gdy x dazy do( − to wartości funkcji zblizaja się do 2 tak samo gdy x dazy to wartości zblizaja się do 2
19 kwi 09:38
Jerzy: Cześć emotka Jedynr co się zmieniło po odbiciu, to granica lewostronna w 2
19 kwi 09:57
5-latek : Witaj Jerzy emotka To sa dopiero początki granic dlatego chciałbym zapytać czy dobrze napisałem następne cwiczenie mam takie
 1 1 
Jak zachowują się funkcje g(x)=

i h(x)=

gdy x zbliza się z ktorejs strony
 |x| x2 
do zera ? Co się dzieje z wartościami tych funkcji a co z wyktesami gdy x dazy do − i do . ja to cwiczenie zrobie . Tutaj dopiero przy tym cwiczeniu wspmomina o granicy prawoi lewostronnej niewlasciwej
19 kwi 11:25
5-latek : W sprawie tego 1 ćwiczenia ta jeszcze może dopytam Mile jak będzie na forum Ona ma ta ksiazke i może zobaczyć .
19 kwi 11:44
Jerzy: Popatrz na wykresy funkcji |x| oraz x2 , obojętnie z której strony zmierza x do 0 to funkcja zmierza do 0 po wartościach dodatnich, a skoro licznik jest dodatni, to granica zmierza do + niesk.
19 kwi 11:53
Jerzy: A jeśli x dąży do niesk. to obydwie granice są równe 0
19 kwi 11:55
Jerzy: Przy: x → +/− f(x) → 2
19 kwi 16:57
5-latek :
19 kwi 19:07
5-latek : To nie nalezalo rozpatrywać 3 przedzialow tak jak w 1 przypadku ?
19 kwi 19:09
Mila: Które ćwiczenie, bo tu tyle tego jest i nie wiem na jakie pytania odpowiedzieć, jakiej funkcji dotyczą.
19 kwi 20:27
5-latek : Na razie cwiczenie nr 23 Tamto niepotrzebnie tutaj pisałem
19 kwi 20:29
5-latek : Na to drugie cwiczenie zalozylem potem osobny post
19 kwi 20:30
Mila: Po narysowaniu wykresu za pomocą przekształceń, patrzysz na wykres. limx→2±|f(x)|=
19 kwi 20:45
5-latek : Wiec w tym cwiczeniu już nalezalo zastosować granice ? W tamtym cwiczeniu pomagal mi jak,mogll Jerzy i tu chodzi może o to ze dla x dazacego do 2 z prawej strony fukcja dazy po wartościach dodatnich i wtedy granica = dka x dazacego do2 z lewej strony funkcja dazy po wartościach tez dodatnich i granica wynosi +?
19 kwi 20:58
19 kwi 20:59
Mila: Nieważne po jakich argumentach dąży ( czy po dodatnich, czy ujemnych tu akurat do 2 musi po dodatnich) tylko jak się zachowuje względem asymptoty z lewej i prawej strony Asymptota pionowa x=2 , widzisz, że wykres "biegnie" do góry z obu stron.
19 kwi 21:03
5-latek : Dobrze Milu emotka Cwiczenie nr 24 zrobiłem teraz musze tylko dokładnie poczytać o tych granicach niewłaściwych prawostronnych i lewostronnych . Potem dopiero przejść do nastepnnych cwiczen
19 kwi 21:15
5-latek : Piękny rysunek emotka
19 kwi 21:25