Wykresy wymierne
5-latek :

Cwiczenie :
| | 1 | | 1 | |
jak zachowują się funkcje g(x)= |
| (niebieski) i f(x)= |
| (czerwony ) gdy x |
| | |x| | | x2 | |
zbliza się z ktorejs strony do zera ?
CO się dzieje z wartościami tych funkcji a co z ich wykresami gdy x dazy do +
∞ albo do −
∞
Tutaj widzimy ze jeśli x zbliża się do zera z lewej(x<0) cz y z prawej strony(x>0) to
wartości funkcji daza do +
∞
gdy x dazy do +
∞ to wykresy tych funkcji zblizaja się do osi OX
To samo gdy x dazy do −
∞
W kontekście tego ćwiczenia potem jest mowa o granicach niewłaściwych prawo i lewostronnych
funkcji
MOglby ktoś to trochę wytlumaczyc ?
19 kwi 12:07
5-latek : J
Czytalem Twoje ostatnie dwa komentarze w tamtym poscie .
Jednak ja to sobie przypominam teraz i jestem zagubiony (nie powiem ze trochę )
19 kwi 12:13
Jerzy:
| | 1 | |
Najlepiej zrozumiesz na przykladzie |
| |
| | x2 − 1 | |
Licz granice lewe i prawe gdy x dąży do 1 i −1
19 kwi 12:26
Jerzy:
W razie problemu...wyjaśnię Ci to szczegółowo
19 kwi 12:30
5-latek : To co napisałem tutaj to powinno być OK .
Pod tym piszse on tak :
Opisana powyżej sytuacje można sformalizowac
Mowimy z e funkcja dazy do plus nieskonczonosci gdy x dazy do x+0 z prawej strony jeśli dla
dowolnej liczby a istnieje δ>0 taka ze f(x)>a dla każdego x∊(x0;x0+δ)
Zapisujemy to jako
lim f(x)=+∞
x→x+0
Mowimy tez z e funkcja f ma w x0 prawostronna granice niewlasciwa +∞
Tak po chłopsku moz eto ktoś wyjasnic ?
19 kwi 12:31
5-latek : Post 12:26 mam z tym problem
Prosze wiec o wyjaśnienie tylko jeśli możesz to jakos etapami
19 kwi 12:44
Jerzy:
Naszkicuj z boku funkcję x2 − 1
19 kwi 12:47
5-latek :
19 kwi 12:48
Jerzy:
Idziemy do x = −1 z lewej strony....po jakch wartościach zmierza x2 − 1 do 0 ?
19 kwi 12:50
5-latek : od (−∞do −1)
19 kwi 12:54
Jerzy:
Nie o to chodzi .....po jakich wartościach zmierza y do 0
19 kwi 12:56
5-latek : Przepraszam nie rozumiem
19 kwi 13:01
5-latek : To jest naprawdę dla mnie trudne , nie tak jak zadania z wielomianow czy ciagow czy
kwadratowej
19 kwi 13:03
Jerzy:
Patrz na wykres y = x2 −1.... jak idziemy do x = −1 z lewej , to y idzie do zera po
wartosciach dodatnich czy ujemnych ?
19 kwi 13:04
5-latek : Zaraz poczekaj
y zmierza do zera po wartościach dodatnich ? TO o to chodzi ?
19 kwi 13:05
5-latek : Teraz patrze na wykres i tak samo będzie zblizac się do zera po wartościach dodatnich gdy
będziemy się zblizac do x=1 z prawej strony
19 kwi 13:13
Jerzy:
Tak . ... po dotatnich...czyli mamy 1/0+ = + niesk.
Teraz analzuj do −1 od prawej strony
19 kwi 13:18
5-latek :

Może ja to sobie narysuje na wykresie
19 kwi 13:19
5-latek : | | 1 | |
Zanim przejde do ananlizy dalszsej dlaczego zapisales ze |
| =+∞ |
| | 0+ | |
Wyjasnij to proszse
19 kwi 13:23
5-latek : | | −1 | | A | |
Powinno chyba być |
| =+∞ bo jest chyba taki wzor |
| =∞ gdzie A to stala |
| | 0+ | | 0 | |
19 kwi 13:29
5-latek : Natomiast z prawej strony do x=−1 to y idzie do zera tez po wartościach dodatnich
19 kwi 13:36
5-latek : Tylko ze jeśli idziemy do x=−1 z prawej to funkcja tez przyjmuje wartości ujemne
19 kwi 13:39
5-latek : J
Straciles chyba cierpliwość
19 kwi 13:46
ZKS:
5−latek a ile to jest (−1) • ∞? Chyba −∞, a nie ∞.
19 kwi 13:57
5-latek : Witaj
ZKS 
Ja to sobie powtarzam z ksiazki i robie cwiczenia ktore sa
Moze potem bedzie to bardziej objasnione (jak liczyc te granice
Teraz ide sie posilic zeby byla sila na dalsze cwiczenia
19 kwi 14:03
ZKS:
Witaj
5−latek.

Jak są jakieś problemy pisz.
19 kwi 14:06
Jerzy:
Nie straciłem, tylko musiałem wyjechać...
| 1 | |
| oznacza,że mianownik zmierza do zera po wartościacch dodatnich , a cała |
| 0+ | |
granica do +
∞ , jeżeli będziemy się zblizać do x = −1 od prawej strony, to y będzie
| | 1 | |
zmierzał do 0 po wartościach ujemnych i wtedy mamy |
| = − ∞ |
| | 0− | |
19 kwi 15:41
5-latek : Ja tez poszsedlem na obiad i potem pomagałem rodzicom sadzic ziemniaki na działce
| | 1 | |
Dlaczego napisales |
| ? dlatego ze nasza wyjsciowa funkcja to nie y−x2−1 tylko |
| | 0+ | |
Teraz tak
Jeśli idziemy do x=1 z prawej strony to y będzie zmierzal do zera po wartościach dodatnich
Natomiast z lewej y będzie zmierzal po wartościach ujemnych i mamy U{1}{0
−=−
∞
CO to oznacza ?
19 kwi 16:50
Jerzy:
Dobrze ... to oznacza, że proste: x = 1 i x = −1 są asymptotami obustronnymi tej funkcji
19 kwi 16:52
5-latek : Na razie dziekuje CI bardzo

Musze doczytać jeszcze w książce o tych granicach niewłaściwych
jest to według mnie bardzo ważne gdyż potem wynika z tego dużo problemów
A zadania na koncu tego dzialu (glowa boli
19 kwi 16:57
Mila:
| | 1 | |
limx→0− |
| =−∞ stała c=1 w liczniku w mianowniku liczba ujemna bliska zeru , |
| | x | |
zatem wynik ujemny
np;
| 1 | |
| =−1024 otrzymasz bardzo małą liczbę ujemną |
| −0.000 000 000 000 000 000 000 001 | |
19 kwi 21:11
5-latek : Dziekuje
19 kwi 21:18