parametr
zef: Zbadaj dla jakich wartości m jeden pierwiastek równania
jest równy sinusowi a drugi cosinusowi tego samego kąta ostrego.
Można prosić o jakąś wskazówkę ?
18 kwi 20:22
Jack: sin2α + cos2α = 1
18 kwi 20:23
zef: x1=sinx
x2=cosx
sin2x+cos2x=1
(x1+x2)2−2sinxcosx=1
(x1+x2)2−2(x1*x2)=1
1 WARUNEK (−ba)2−2(ca)=1
2 WARUNEK Δ>0
Część wspólną z obu warunków, dobrze myślę ?
18 kwi 20:25
Jack:
x1 = sin x
x2 = cos x
masz zbadac dla jakich x1, x2
x12 + x22 = 1 = (x1+x2)2 − 2x1x2
18 kwi 20:26
Metis: PW kiedyś rozwiązywał to zadanie, jest dobrze wytłumaczone.
Poszukaj.
18 kwi 20:26
18 kwi 20:27
ZKS:
Δ ≥ 0
18 kwi 20:27
zef: Hmm podwójny znak ? Dlatego że sin i cos mogą przyjmować takie same wartości i wtedy będzie to
jeden pierwiastek ?
18 kwi 20:28
Jack: nwm czy nie powinno byc Δ ≥ 0, bo z tym zawsze dylemat, gdy nie ma slowa "rozne"
18 kwi 20:28
Metis: ZKS zerknij to wpisu który podałem
18 kwi 20:29
zef: @Metis:
Podobne zadanie, ale czy moje warunki są dobrze zapisane ? Bo problemu z dalszym rozwiązaniem
raczej nie będę miał
18 kwi 20:30
Metis: Przecież te zadania są identyczne.
18 kwi 20:32
zef: Ano racja, nie na to spojrzałem

Dzięki panowie za pomoc
18 kwi 20:33