nierówność:c
natisza: Rozwiąż nierówność 2√3x−√3x2≤x−2
18 kwi 16:43
5-latek : −√3x2+2√3x−x−2≤0
−√3x2+(2√3−1)x−2≤0
a=−√3
b=2√3−1
c=−2
dzialej dalej
18 kwi 16:48
5-latek : Popraw na +2 i c=2
18 kwi 16:49
natisza: tyle to obliczyłam, ale wychodzi mi delta 13+4√3 i jak z tego pierwiastek?;c
18 kwi 16:49
5-latek : To t rzeba bylo k...a napisac to a nie takie odzywki
18 kwi 16:50
natisza: normalnie odpisałam przecież −.−
18 kwi 16:51
Metis: natisza następnym razem pisz do którego momentu doszłaś. Nie jesteśmy jasnowidzami i nie
wiemy co już zdążyłaś obliczyć, staramy się pomóc , a słysząc tekst " no tyle to obliczyłam"
odechciewa się wszystkiego
18 kwi 16:56
5-latek : √13+4√3=
{x+y=13
{x*y=12
to x=1 y=12
wiec √13+4√3= √1+√12= 1+2√3=√Δ
18 kwi 17:07
Jack: 5latku...widze pierwiastek surdyczny

Ps. Jak to zrobiles...skad taki uklad równań?
18 kwi 17:11
Jerzy:
małolat...co to jest ?
18 kwi 17:16
5-latek : Jack 
przecież już Ci pokazywałem i czytales to
√13+4√3=
√13+√48
zapiszmy go tak
√13+√48=
√x+
√y (obie strony do kwadratu
13+
√48=x+2
√xy+y
z tego
{x+y=13
{2
√xy=
√48 ( to rownanko do potęgi drugiej
{x+y=13
{4xy=48
=========
{x+y=13
{x*y=12
Uklad ten spelniaja liczby x=1i y=12 albo x=12 i y=1
jest to suma wiec obojętnie jak zapiszsesz
√13+4{3}=
√1+
√12= 1+2
√3
18 kwi 17:19
5-latek : ja tak sobie licze takie pierwiastki
18 kwi 17:21
Jerzy:
= √(1+2√3)2 = |1 + 2√3|
18 kwi 17:21
ICSP: 2√3x−√3x2≤ x−2
x2√3 − 2√3x + x − 2 ≥ 0
x√3(x − 2) + 1(x − 2) ≥ 0
(√3x + 1)(x − 2) ≥ 0
itd.
Nie rozumiem dlaczego zamiast pomyśleć ciągle próbujecie wszystko sprowadzać do liczenia
wyróżnika.
18 kwi 17:21
natisza: to "tyle to obliczyłam" nie miało być chamskie, przepraszam jeśli tak zabrzmiało i dziękuję za
zadanko
18 kwi 17:25
5-latek : Na zdrowie
18 kwi 17:28
Jack: aaa, no tak, dzieki

ja licze jak Jerzy (17;21)
aczkolwiek warto znac kilka sposobow, szczegolnie ciekawych ; )
18 kwi 19:00
ZKS:
Jack wyprowadź sobie te wzory, nie są aż takie trudne do wyprowadzenia.
18 kwi 19:04
Jack: wyprowadzilem...(chyba) : D
18 kwi 19:07
ZKS:
Pokaż.
18 kwi 19:13
18 kwi 19:15
ZKS:
Od razu będzie można sprawdzić, czy jest

.
Metis już chyba Ci napisał.
18 kwi 19:17
Jack: przeciez 5−latek to wyprowadzil...
chyba ze nie o takie cos chodzi...
18 kwi 19:18
ZKS:
O wyprowadzenie wzoru ogólnego
| | (a + √a2 − b)1/2 | | (a − √a2 − b)1/2 | |
(a + √b)1/2 = |
| + |
| . |
| | √2 | | √2 | |
18 kwi 19:25
ZKS:
Zgodnie z tym wzorem można szybko też policzyć.
a = 13 ∧ b = 48
a
2 − b = 13
2 − 48 = 121
| | 13 + 11 | | 13 − 11 | |
Zatem (13 + 4√3)1/2 = ( |
| )1/2 + ( |
| )1/2 = 2√3 + 1 |
| | 2 | | 2 | |
18 kwi 19:29