stożek, pole boczne
Malwina: trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5cm i 12 cm obraca się wokół
dłuższej przyprostokątnej. Jakie jest pole boczne powstałej bryły?
18 kwi 09:31
Malwina: Wg mnie:
l = 5
r = 12
Pb = πrl = π * 12 * 5 = 60π
18 kwi 09:32
Jerzy:
65π
18 kwi 09:35
Malwina: jak to?
18 kwi 09:36
Malwina: jak to obliczyć?
18 kwi 09:37
Jerzy:
r = 5
l = 13
18 kwi 09:37
Malwina: aaa, jaki głupi błąd zrobiłam

dzięki
18 kwi 09:41
Malwina: Mam jeszcze 2 takie krótkie zadanka:
1. Trójkąt o wysokości 2 pierwiastki z 3 stanowi przekrój osiowy stożka.
Pole boczne tego stożka jest równe...?
2.Przekrój osiowy walca jest kwadratem o przekątnej 6 pierwiastków z 2.
Pole boczne walca wynosi...?
1. ze wzoru na wysokość a = 4
Pb = πrl = 8π
2. skoro przekątna to 6 pierwiastków z 2, to a = 6, a r = 1/2a = 3
Pb = 2πrH = 36π
Możecie sprawdzić, czy dobrze?
18 kwi 09:48
Janek191:

h = 2
√3
Mało danych

r = ?
18 kwi 10:01
Janek191:
Może to jest trójkąt równoboczny ?
18 kwi 10:02
dero2005:
1. Czy tojest trójkąt równoboczny?
18 kwi 10:03
Malwina: tak, równoboczny, przepraszam! zjadłam słowo:(
18 kwi 10:06
Janek191:
z.2 ok
18 kwi 10:07
Malwina:
a to pierwsze też jest ok?
18 kwi 10:13
Janek191:
Jok
18 kwi 10:14
Malwina: Super, dzięki za sprawdzenie!

Janek, miałabym jeszcze prośbę. Dodałam wczoraj zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/323681.html
Czy wynik jest poprawnie zapisany? Mógłbyś zajrzeć raz jeszcze, jeśli znalazłbyś chwilkę?
18 kwi 10:16
Malwina: r = (5√2π)/2π
to r2 nie powinno wyglądać tak: 50π/4π2 ?
18 kwi 10:18