walec, objętość, pole całkowite
Malwina: Jeden bok prostokąta o polu 30pi jest o 40% krótszy od drugiego boku.
Prostokąt zwinito w walec tak, że wysokośc walca jest krótszym
bokiem prostokąta. Oblicz:
a) długości boków prostokąta
b) objetośc walca
Wychodzą mi jakieś głupoty...
oznaczyłam sobie
x− pierwszy bok
60%x− drugi bok; czyli 0,6x
P= 30π
30π= 0,6 x²
x = 5 pierwiastków z 2, czyli boki tego trójkąta to 5 pierwiastków z 2 oraz 3 pierwiastki z 2.
i wynik wychodzi mi 150 pierw. z 2 przez 4...
17 kwi 22:30
Malwina: ta objętość walca
17 kwi 22:33
Malwina: co robię źle?
17 kwi 22:33
Janek191:
x i x − 0,4 x = 0,6 x długości boków prostokąta
Mamy
x*0,6 x = 30π
0,6 x2 = 30 π / : 0,6
x2 = 50 = 25*2
x = 5√2
0,6 x = 3√2
a)
Odp. a = x = 5√2 b = 0,6 x = 3√2
===============================
17 kwi 22:36
Janek191:
| | 5√2 | |
\b ) 2π r = a = 5√2 ⇒ r = |
| |
| | 2π | |
h = b = 3
√2
Objętość walca
| | 50 | |
V = π r2*h = π * |
| * 3√2 = |
| | 4 π2 | |
17 kwi 22:38
Kacper:
P=ab
b=0.6a
0.6a2=30π
a2=50π ⇒ a=5√2π
17 kwi 22:38
17 kwi 22:39
Janek191:
Kurde − zgubiłem π
17 kwi 22:40
Malwina:
dziękuje bardzo!
17 kwi 22:56