Wykaż że funkcja określona wzorem
Dawid: Prosze o pomoc
Wykaż że funkcja określona wzorem f(x)=1+(x+2/x+4)+(x+2/x+4)2+... jest rosnąca w swojej
dziedzinie
17 kwi 20:28
5-latek : lewastrona to nieskończony ciag geometryczny . Policz jego sume i badaj czy jest rosnaca z
definicji
a
1=1
| | x+2 | |
q= |
| i pamiętaj |q|<1 |
| | x+4 | |
17 kwi 20:33
5-latek : Prawa

(
Może już nie będę pisal
17 kwi 20:34
Jerzy:
Albo pokaż., że f'(x) > 0 dla każdego x
17 kwi 20:35
Dawid: Napisal by mi ktos choć poczatek bo za bardzo niewiem jak to ruszyć. Bo q i a1 to sibie sam
obliczyłem
17 kwi 20:38
Dawid: Prosze pomożcie bo dalej nie umiem
17 kwi 21:01
ZKS:
Spójrz tutaj
297 i policz.
17 kwi 21:02
yht:
| | a1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 1−q | | | | | | | |
17 kwi 21:03
ZKS:
Wypadało by ustalić dziedzinę.
17 kwi 21:06