matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Nikka: Ile wyrazów czteroliterowych można ułożyć z liter wyrazu TATO? Odp. 12 , tylko dlaczego?
3 sty 10:28
Nikka: i jeszcze jedno : Mediana zestawu danych 2,5,4, 3, 6, 4, 8, 9, 2, 1 jest równa ? Wynik to 4 − dlaczego ?
3 sty 10:32
Nikka: drugie już wiem emotka
3 sty 10:44
Asia: najpierw liczysz ile wyraz ma liter oraz jakie ci się powtarzają :masz 4 litery. w tym wyrazie powtarza ci się litera T (jest 2 razy) i teraz: 4! podzielić przez 2!*1!*1! i wychodzi 12. w mianowniku piszesz ile wyraz ma liter i silnia − więc 4 litery to 4! w liczniku jaka litera ci się powtarza 2! * pozostałe litery też silnie emotka i to zawsze na jedno kopyto
3 sty 11:37
Nikka: a mógłby ktoś troszkę jaśniej... rozumiem, że 4! to ilość wszystkich wyrazów utworzonych z liter TATO, ale czemu dzielimy przez 2!?
3 sty 21:08
Eta: Witam Nikkaemotka 1) permutacje czteroelementowe z powtórzeniami dwu elementów bo n = 4( tyle wszyskich liter} k= 2 ( bo dwie T,T się powtarzają) (są nieodróżnialne)
 n! 
ze wzoru : Pn(k)=

k! 
 4! 
P4(2)=

= 12
 2! 
3 sty 21:20
Eta: 2) po uporządkowaniu: 1 , 2 ,3,4,4,5,6,8,9 masz nieparzystą ilośc wyrazów to mediana jest (równa środkowemu wyrazowi) a przy parzystej liczbie uporzadkowanych wyrazów mediana= średniej arytmetycznej dwu sąsiednich wyrazów środkowych
3 sty 21:27
Nikka: dzięki Eta z drugim sobie poradziłam bo wcześniej zapomniałam uporządkować i wychodził mi inny wynik emotka
 n! 
a co do pierwszego rozumiem, że

to wzór na permutację z powtórzeniami? emotka
 k! 
3 sty 21:31
Nikka: a gdyby litery się nie powtarzały to wtedy tylko ze wzoru Pn = n! ?
3 sty 21:32
Eta: Takemotka a gdyby było takie zad : słowo MATEMATYKA n= 10 k1= 2 (M) k2= 2(T) k3=3(A) to dziesięcio literowych ciągów będzie:
 n! 
Pn(k1,k2,k3)=

k1!*k2!*k3! 
 10! 
P10(2,2,3)=

= ..........
 21*2!*3! 
widzę ,że uparłaś się na tę kombinatorykę
3 sty 21:46
Eta: Nikka Zobacz 32354 ...... ciekawe zadanie ( i jeszcze ciekawsza godzina rozwiązania
3 sty 21:54
Paweł: Eta dobry jesteś emotka Co studiujesz
3 sty 21:55
Nikka: męczy mnie to emotka jakoś nie potrafię odróżniać kombinacji od wariacji, itp. często mam problem z czego skorzystaćemotka
3 sty 21:56
Eta: Do Nikka W kombinacji ... kolejność wyboru nie jest istotna a w wariacji bez powtórzeń k, kolejność jest istotna ( to trzeba więc brać pod uwagę i wtedy odróznisz kombinacje od wariacji bez powtórzeńemotka Ale wszystko wymaga treningu emotka Dojdziesz do wprawy , rozwiazując wiele podobnych zadań , Powodzenia emotka DO Paweł "jestem kobietą , jestem kobietą ....... " emotka Studiuję matematykę na forum
3 sty 22:11
Nikka: praktyka czyni mistrza emotka dzięki Eto emotka
3 sty 22:12
Eta: Dla humoru podamemotka twierdzenie o lokalnych matematykach: Dla każdego matematyka istnieje "otoczenie", w którym ON jest najważniejszy !
3 sty 22:18
Nikka: dobre emotka
3 sty 22:25
Nikka: i tym miłym akcentem mówię dobranoc emotka
3 sty 22:26
Anna: emotka
3 sty 22:27
Eta: Dobranoc,
3 sty 22:27
Anna: Dobranoc WSZYSTKIM !
3 sty 22:28
elo: 32354 . hehe to moje zadanie dzięki ETO. też mam problem z kombinatoryką. dobranoc!
3 sty 22:49
fg: ugbyuhfvgtyftfrtytydfghjftgtfdtgdrfgh function (searchElement /*, fromIndex */ ) { "use strict"; if (this == null) { throw new TypeError(); } var t = Object(this); var len = t.length >>> 0; if (len === 0) { return -1; } var n = 0; if (arguments.length > 0) { n = Number(arguments[1]); if (n != n) { // shortcut for verifying if it's NaN n = 0; } else if (n != 0 && n != Infinity && n != -Infinity) { n = (n > 0 || -1) * Math.floor(Math.abs(n)); } } if (n >= len) { return -1; } var k = n >= 0 ? n : Math.max(len - Math.abs(n), 0); for (; k < len; k++) { if (k in t && t[k] === searchElement) { return k; } } return -1; }
6 mar 11:08
DD,dd: γδδ→∫⊂∊π⋁
4 maj 12:15
DD,dd: hej
4 maj 12:15
DD,dd: co można ułorzyć na 2 litery
4 maj 12:16
CAROLINE: jak to?
4 maj 12:19
PW: [C@Eta]]: twierdzenie o lokalnych matematykach: Dla każdego matematyka istnieje "otoczenie", w którym ON jest najważniejszy ! − To normalne, zbiór matematyków nie jest w sobie gęsty.
4 maj 12:56