kombinatoryka
Nikka: Ile wyrazów czteroliterowych można ułożyć z liter wyrazu TATO?
Odp. 12 , tylko dlaczego?
3 sty 10:28
Nikka: i jeszcze jedno :
Mediana zestawu danych 2,5,4, 3, 6, 4, 8, 9, 2, 1 jest równa ?
Wynik to 4 − dlaczego ?
3 sty 10:32
Nikka: drugie już wiem
3 sty 10:44
Asia: najpierw liczysz ile wyraz ma liter oraz jakie ci się powtarzają :masz 4 litery. w tym wyrazie
powtarza ci się litera T (jest 2 razy) i teraz: 4! podzielić przez 2!*1!*1! i wychodzi 12.
w mianowniku piszesz ile wyraz ma liter i silnia − więc 4 litery to 4!
w liczniku jaka litera ci się powtarza 2! * pozostałe litery też silnie

i to zawsze na jedno kopyto
3 sty 11:37
Nikka: a mógłby ktoś troszkę jaśniej...
rozumiem, że 4! to ilość wszystkich wyrazów utworzonych z liter TATO, ale czemu dzielimy przez
2!?
3 sty 21:08
Eta:
Witam
Nikka
1)
permutacje czteroelementowe z powtórzeniami dwu elementów
bo n = 4( tyle wszyskich liter}
k= 2 ( bo dwie T,T się powtarzają) (są nieodróżnialne)
3 sty 21:20
Eta:
2) po uporządkowaniu:
1 , 2 ,3,4,4,5,6,8,9
masz nieparzystą ilośc wyrazów
to mediana jest (równa środkowemu wyrazowi)
a przy parzystej liczbie uporzadkowanych wyrazów
mediana= średniej arytmetycznej dwu sąsiednich wyrazów środkowych
3 sty 21:27
Nikka: dzięki Eta z drugim sobie poradziłam bo wcześniej zapomniałam uporządkować i wychodził mi inny
wynik
| | n! | |
a co do pierwszego rozumiem, że |
| to wzór na permutację z powtórzeniami?  |
| | k! | |
3 sty 21:31
Nikka: a gdyby litery się nie powtarzały to wtedy tylko ze wzoru Pn = n! ?
3 sty 21:32
Eta:
Tak

a gdyby było takie zad :
słowo MATEMATYKA
n= 10 k
1= 2 (M) k
2= 2(T) k
3=3(A)
to dziesięcio literowych ciągów będzie:
| | n! | |
Pn(k1,k2,k3)= |
|
|
| | k1!*k2!*k3! | |
| | 10! | |
P10(2,2,3)= |
| = ..........
|
| | 21*2!*3! | |
widzę ,że uparłaś się na tę kombinatorykę
3 sty 21:46
Eta:
Nikka
Zobacz
32354 ...... ciekawe zadanie
( i jeszcze ciekawsza godzina rozwiązania
3 sty 21:54
Paweł: Eta dobry jesteś

Co studiujesz
3 sty 21:55
Nikka: męczy mnie to

jakoś nie potrafię odróżniać kombinacji od wariacji, itp.
często mam problem z czego skorzystać
3 sty 21:56
Eta: Do
Nikka
W kombinacji ... kolejność wyboru nie jest istotna
a w wariacji bez powtórzeń k, kolejność jest istotna
( to trzeba więc brać pod uwagę i wtedy odróznisz kombinacje od wariacji bez
powtórzeń

Ale wszystko wymaga treningu

Dojdziesz do wprawy , rozwiazując wiele podobnych zadań , Powodzenia

DO
Paweł
"jestem kobietą , jestem kobietą ....... "

Studiuję matematykę na forum
3 sty 22:11
Nikka: praktyka czyni mistrza

dzięki Eto
3 sty 22:12
Eta:
Dla humoru podam
twierdzenie o lokalnych matematykach:
Dla każdego matematyka
istnieje "otoczenie", w którym
ON jest
najważniejszy !
3 sty 22:18
Nikka: dobre
3 sty 22:25
Nikka: i tym miłym akcentem mówię dobranoc
3 sty 22:26
Anna:
3 sty 22:27
Eta:
Dobranoc,
3 sty 22:27
Anna: Dobranoc WSZYSTKIM

!
3 sty 22:28
elo: 32354 . hehe to moje zadanie dzięki ETO. też mam problem z kombinatoryką. dobranoc!
3 sty 22:49
fg: ugbyuhfvgtyftfrtytydfghjftgtfdtgdrfgh
function (searchElement /*, fromIndex */ ) {
"use strict";
if (this ==
null) {
throw new TypeError();
}
var t = Object(this);
var len = t.length >>> 0;
if (len === 0) {
return -1;
}
var n = 0;
if (arguments.length > 0) {
n = Number(arguments[1]);
if (n != n) {
// shortcut for verifying if it's NaN
n = 0;
} else if (n != 0 && n !=
Infinity && n != -Infinity) {
n = (n > 0 || -1) *
Math.floor(Math.abs(n));
}
}
if (n >= len) {
return -1;
}
var k = n >= 0 ? n : Math.max(len - Math.abs(n), 0);
for (; k <
len; k++) {
if (k in t && t[k] === searchElement) {
return k;
}
}
return -1;
}
6 mar 11:08
DD,dd: γδδ→∫⊂∊π⋁
4 maj 12:15
DD,dd: hej
4 maj 12:15
DD,dd: co można ułorzyć na 2 litery
4 maj 12:16
CAROLINE: jak to?
4 maj 12:19
PW: [C@Eta]]: twierdzenie o lokalnych matematykach:
Dla każdego matematyka
istnieje "otoczenie", w którym ON jest najważniejszy !
− To normalne, zbiór matematyków nie jest w sobie gęsty.
4 maj 12:56