z działu kombinatoryka. proszę o pomoc.
elo: Ze zbioru cyfr{0,1,2,3,4,5,6,7} tworzymy liczby pięciocyfrowe. ile jest takich liczb, w których
a) cyfry nie mogą się powtarzać
b) cyfry 2 i 5 występują dwa razy
c) cyfra 2 występuje co najmniej dwa razy i cyfra 5 występuje 2 razy.
2 sty 23:56
Eta:
a) na pierwszym miejscu nie może stać zero
czyli na pierwsze miejsce mamy 7 możliwości
na drugie też 7 ( bo może być już zero ale nie może być ta pierwsza)
na trzecie bez tej pierwszej i bez tej drugiej −−− 6 możliwości
na czwartym −− pięć możliwosci
i na piątym już tylko cztery możliwości
z reguły mnożenia mamy:
7*7*6*5*4=
5880 takich liczb
b)
jeżeli dwie to dwójki i dwie to piątki
to mamy cztery miejsca zajęte a jedno wolne
te cztery miejsca to permutacje cztero−elementowe z powtorzeniami
dwa razy dwójka i dwa razy piątka
| | 4! | | 12 | |
czyli P4(2,2)= |
| = |
| = 6
|
| | 2!*2! | | 2 | |
teraz mamy takie możliwości:
na pierwszym miejscu bez zera i bez 2 i bez 5
to 5*6 =30 ( na ostatnich czterech są dwie 2 i dwie piątki
teraz na drugim lub trzecim lub czwartym lub piatym miejscu
może stać już zero i nie może być 2 i 5
zatem mamy: 6*6*4 = 144 takich liczb
razem jest ich: 30+144 =
174 takich liczb
c) podobnie:
co najmniej dwie dwójki tzn. dwie i dwie piatki ( czyli odp z b)
= 174 takich liczb
lub trzy dwójki i dwie piątki ( czyli wszystkie miejsca zajęte
więc ich ilość jest
| | 5! | | 4*5 | |
P5(3,2) = |
| = |
| = 10
|
| | 3!*2! | | 2 | |
zatem r−m: 10 + 174=
184 takich liczb
3 sty 03:33