Wypisz założenia i oblicz
Bbakak: Mam podać założenia i wykonać działania. Czy ktoś wytłumaczy mi jak krowie na rowie za
przeproszeniem o co chodzi z tymi założeniami? Za miesiąc matura a ja piersze widzę to coś.
Przyklad
2x−10/x−1 * 4x−4/x−5
To są dwa ułamki jak coś do wymnozenia ze soba
14 kwi 22:18
14 kwi 22:20
Janek191:
| 2 x − 10 | | 4 x − 4 | |
| * |
| = |
| x − 1 | | x − 5 | |
Jakich liczb nie można podstawić za x w mianowniku ?
14 kwi 22:20
fgy:
zalozenia :
mianowniki ≠ 0 i to tyle
14 kwi 22:21
14 kwi 22:23
5-latek : === 
Witaj
Ja nie chciałem tego już pisać bo znowu zostałbym zbesztany
14 kwi 22:25
Bbakak: @jane191 1 i 5 wiec mam napisać założenia x∉1 x∉5? I dalej już liczyć normalnie?
14 kwi 22:29
Bbakak: @Janek191
14 kwi 22:29
Janek191:
x ≠ 1 i x ≠ 5 lub x ∊ ℛ \ { 1, 5}
14 kwi 22:31
5-latek : Tak liczyc dalej
Ale nie taki zapis x≠1 ,x≠5
d=R\{1,5}
14 kwi 22:32
Janek191:
Teraz wyłącz 2 z licznika I ułamka i 4 z licznika II ułamka i poskracaj
14 kwi 22:32
Bbakak: Super

dzięki wszystkim za linki a przede wszystkim dzięki Janek za ogarnięcia tematu jak
należy.
Skoro mam wykonać potem działania to jak mniemam mam poprostu wymnozyc liczniki i mianowniki
tak?
14 kwi 22:34
Bbakak: O super dzięki wielkie
14 kwi 22:35
Janek191:
Patrz: 22:32
14 kwi 22:35
Bbakak: Czyli mam 2(x−5) / x−1 * 4(x−1)/x−5 i jak to ma wyglądać po skróceniu?
14 kwi 22:39
Bbakak: To będzie ze wzoru na pozbycie się niewymoernosci z mianownika?
14 kwi 22:43
Mila:
Tak jak w zwykłych ułamkach:
| 2*(x−5) | | 4*(x−1) | |
| * |
| =2*4=8 |
| x−1 | | x−5 | |
x≠1 i x≠5
14 kwi 22:43
5-latek : | 2(x−5) | | 4(x−1) | |
| * |
| = 8 |
| x−1 | | x−5 | |
Jak masz mnożenie to możesz skracać
14 kwi 22:44
5-latek : dobry wieczor
Milu 
Może do soboty skoncze już ten remont w domu (instalacja elektryczna) wiec wezme się za
wymiwerne porządnie
14 kwi 22:47
Suwak: A to samo ale z przykladem? Krok po kroku
14 kwi 22:50
Janek191:
4 x2 − 9 = (2 x − 3)*( 2 x + 3)
14 kwi 22:52
Suwak: Janek to spoko daje U{2} {2x−3}
Tylko jak powinny wyglądać założenia? Jestem w gimnazjum dopiero to nam pani pokazuje ale
średnio łapie
14 kwi 22:57
piotr: ja radzę nie zdawać matury
14 kwi 23:00
5-latek : Jeśli jesteś w gimnazjum to zalozenia co do mianownika robisz wtedy gdy masz jaka zmnienna w
mianowniku
Janek191 to już rozpisal
14 kwi 23:01
Bbakak: Dziękuję wszystkim za pomoc, trudno umieć coś o czym nikt wcześniej nie mówił a na zadanie
trafiłam czytając arkusze

piotr a ja radzę nie wpieprzać się w cudze życie
14 kwi 23:03