#WORKOUT
PrzyszlyMakler: 1)Z pojemnika zawierającego 10 kul białych i 6 czarnych losujemy jedną kulę i wkładamy
zamiast niej jedną kulę czarną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że jeżeli teraz wylosujemy
z pojemnika dwie kule, to obie wylosowane kule będą białe.
| | 10 | | 10 | | 100 | |
Ja bym to zrobił.. |
| * |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 256 | |
Ale wyczuwam jakiś haczyk..

2)
oblicz
Wyszło mi +niesk, ale nie jestem pewien. Mógłby ktoś policzyć, a jeżeli uzyskacie inny wynik to
przedstawie swoje obliczenia i ustalimy gdzie jest błąd? Bardzo proszę.
14 kwi 21:40
PrzyszlyMakler: | | 10 | | 9 | |
1) oczywiscie |
| * |
| = 90/256 |
| | 16 | | 16 | |
14 kwi 21:41
Mila:
2)
Przekształcam:
| x*(x−2) | | √x+2+2 | | x*(x−2)*(√x+2+2) | |
| * |
| = |
| = |
| √x+2−2 | | √x+2+2 | | x+2−4 | |
| | x*(x−2)*(√x+2+2) | |
= |
| =x*(√x+2+2) |
| | x−2 | |
lim
x→2[x*(
√x+2+2)]=2*(
√2+2+2)=8
14 kwi 21:47
PrzyszlyMakler: Doszedłem do postaci x(√x+2 +2) i jakimś cudem uznałem, że x→∞, więc mam ∞ + ∞.. Echh...
14 kwi 21:50
PrzyszlyMakler: A Milu, czy pierwsze dobrze? Oczyywiście bardzo dziękuję za granicę.
14 kwi 21:50
Mila:
Nie wydaje mi się, aby było dobrze. Policzyć?
14 kwi 21:53
Mila:
Liczyłam to chyba Metisowi, ale wyszukiwarka źle działa i nie mogę znaleźć.
14 kwi 21:55
PrzyszlyMakler: Przedstaw co należy zrobić, bo nie rozumiem o co chodzi w tym zadaniu do końca.. Trzeba
wylosować dwie białe kule. Losując jedną z 10 białych na 16 łącznie to robię to na 10/16, a
potem wkładam jedną czarną, więc kul wciąż jest 16, a białych jedna mniej, więc 9/16..
14 kwi 21:56
Mila:

Dobrze zaczynasz.
Teraz tak:
| | 5 | | 4*9 | | 3 | | 5*9 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 8 | | 8*15 | | 8 | | 8*15 | |
sprawdź rachunki albo odpowiedź.
14 kwi 22:11
PrzyszlyMakler: Rozumiem. Po prostu nie zrozumiałem treści. Myślałem, że uznajemy możliwości tylko otrzymania
dwóch białych. A to trzeba było zrobić, że najpierw obojętnie jaka, a potem dwie białe. Trochę
niejasne. Dziękuję!
14 kwi 22:13
Mila:
Zawsze w takim przypadku rysuj "kawałek" drzewka, to jest doświadczenie losowe dwuetapowe,
od wyniku z I etapu zależy wynik z drugiego etapu.
14 kwi 22:24
14 kwi 23:03
Mila:
Jest niezawodny Metis.
14 kwi 23:17
Metis:
14 kwi 23:20
Mila:
Jak tam geometria?
Z algebrą ładnie sobie radzisz.
14 kwi 23:22
Metis: Dobry wieczór
Milu 
Algebrę lubię

Z planimetrią już tak wesoło nie jest − przypominam sobie podstawowe własności, związki , i
przejrzę rozwiązane zadania na zadania.info i z poprzednich matur. I to będzie na tyle.
W tej kwestii już raczej nic nie zdziałam, mam za duże braki.
Może jeszcze uda mi się zabrać
Etę na maturę

Na swojej liście mam jeszcze parę tematów do odświeżenia, walczę

Żałuję, że nie udało mi się wygrać tego indeksu

Zadanie z III etapu nie były takie
skomplikowane, ale mówi trudno, teraz miałbym
święty spokój.
Gdy wrócę jutro ze szkoły wróce do twoich zadań. Miałem pojechać na dni otwarte AGH, ale szkoda
mi całego dnia.
Zad.3 − z układem mam skończone
Powalczę z zad . 2 i spróbuje od nowa popatrzeć na okrąg z kątami wpisanymi.
14 kwi 23:30
Mila:
Musisz dać linka do tych zadań, bo nie wiem, gdzie są.
Mogę Ci napisać kilka nowych, niezbyt wymyślnych, ale pożytecznych.
Wpisuj zadania z trudnościami.
Zobacz na dowody , które napisałam Ralfowi, są dość podstawowe.
W geometrii trzeba rysować i "patrzeć."
Staraj się też pisać komentarze z dobrą interpunkcją, jako ćwiczenie przed maturą.
Mnie to nie przeszkadza, ale ucz się kompleksowo.
No to cała naprzód!
14 kwi 23:41
Metis:
14 kwi 23:47
Mila:
Dobranoc
15 kwi 00:30
PrzyszlyMakler: Zazdroszczę wiedzy Metis, jeżeli tamte zadania z AGH są naprawdę dla Ciebie łatwe ; ). W takim
razie nie masz się czego obawiać na maturze ; )
15 kwi 00:36