Bydgoszcz_MP
Metis: Z pojemnika zawierającego 10 kul białych i 6 czarnych losujemy jedną kulę i wkładamy zamiast
niej jedną kulę czarną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że jeżeli teraz wylosujemy z pojemnika
dwie kule, to obie wylosowane kule będą białe. Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku
otrzymanego rozwiązania.
Proszę o pomoc

Może mi ktoś to rozwiązać?
8 kwi 21:11
Jack: a to nie jest po prostu
45/128 ? xd
8 kwi 21:14
Benny: | | 10 | |
Za pierwszym razem biała kula : P= |
| |
| | 16 | |
Po wylosowaniu białej jest 7 kul czarnych i 9 białych
| | 9 | |
Kolejne wylosowanie białej |
| |
| | 16 | |
| 10 | | 9 | | 5 | | 9 | | 45 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| 16 | | 16 | | 8 | | 16 | | 128 | |
8 kwi 21:20
Metis: Nie wiem. Chciałem zobaczyć jak wygląda pełne rozwiązanie, nie mam odp.
Zadanie pochodzi z arkusza MP Bydgoszcz P.R. 2016 .
8 kwi 21:21
Metis: Dzięki

Banał
8 kwi 21:41
Mila:
Napisać?
8 kwi 21:51
Mila:

P(BB/B
1)+P(BB/C
1)=
| | 4*9 | | 5 | | 9*5 | | 3 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 8*15 | | 8 | | 8*15 | | 8 | |
8 kwi 22:10
Metis: Dziękuje
Milu
8 kwi 22:14
Mila:
8 kwi 22:35