#workout
PrzyszlyMakler: 1)Z urny w któej jest 8 białych i 6 czarnych kul losujemy bez zwracania dwie kule. Oblicz
prawd. że za drugim razem wylosowana została czarna kula, jeżeli za pierwszym wylosowana była
biała.
| | 8 | | 6 | | 48 | |
Zrobiłem |
| * |
| = |
| Git? |
| | 14 | | 13 | | 182 | |
2) Prosta o równaniu x − 2y + 2 = 0 przecina okrąg o równaniu x
2 + y
2 − 6x − 10 = 0 w
punktach A i B.
a)Oblicz dlugosc cieciwy tego okregu zawartej w danej prostej.
b)Napisz równanie symetralnej cięciwy AB.
x = 2y − 2
Po podstawieniu:
5y
2 −20y + 6 = 0
I trochę spanikowałem. Podstawiając do x − 2y + 2= 0 najpeirw y1 potem y2 będe miał dwie
cięciwy. Która jest zawarta w danej prostej?
14 kwi 20:21
Jack: w zad. 1 wylosowales juz biala, a Ty liczysz jak bys mial ja dopiero wylosowac.
jako ze sam mam duzo problemow, to nie wiem czy git, ale ja bym zrobil tak :
skoro juz biala wylosowallismy, to zostalo 7 bialych i 6 czarnych
| | 6 | |
wiec prawdopodobienstwo = |
| |
| | 13 | |
https://matematykaszkolna.pl/forum/317164.html
14 kwi 20:31
PrzyszlyMakler: Czaję.. To ma sens. Ale i tak chore. Takich zadań nie powinno być. xD
14 kwi 20:34
Mila:

1)
A− za drugim razem wylosowano czarna kulę
B−za pierwszym razem wylosowano białą
A∩B− za pierwszym razem wylosowano białą i za drugim razem wylosowano czarna kulę
| | 8 | | 7 | | 8 | | 6 | | 8*7+8*6 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| ⇔ |
| | 14 | | 13 | | 14 | | 13 | | 14*13 | |
| | 104 | | 8 | | 4 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| |
| | 14*13 | | 14 | | 7 | |
| | 8 | | 6 | | 48 | | 24 | |
P(A∩B)= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 14 | | 13 | | 14*13 | | 7*13 | |
| | | | 24 | | 7 | | 6 | |
P(A/B)= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | | | 7*13 | | 4 | | 13 | |
14 kwi 21:01
prosta:
2)
po podstawieniu będziesz miał dwa punkty, które są końcami cięciwy
Łatwiej jest policzyć odległość środka okręgu od danej prostej
i potem policzyć długość połowy cięciwy z Pitagorasa
14 kwi 21:06
Mila:

1) Prosta o równaniu x − 2y + 2 = 0 przecina
okrąg o równaniu x
2 + y
2 − 6x − 10 = 0 w punktach A i B.
x
2 + y
2 − 6x − 10 = 0⇔
(x−3)
2−9+y
2−10=0
(x−3)
2+y
2=19 , r=
√19
| | 1 | |
k: x−2y+2=0⇔ k: y= |
| x+1 |
| | 2 | |
2)
x
2 + y
2 − 6x − 10 = 0 i x−2y+2=0, x=2y−2
(2y−2)
2+y
2−6*(2y−2)−10=0
4y
2−8y+4+y
2−12y+12−10=0
5y
2−20y+6=0
Δ=280
√Δ=2
√70
| | 20−2√70 | | 10−√70 | | 10−√70 | | 10−2√70 | |
y= |
| = |
| to x=2* |
| −2= |
| <0 |
| | 10 | | 5 | | 5 | | 5 | |
lub
| | 10+√70 | | 10+√70 | | 10+2√70 | |
y= |
| to x=2* |
| −2 , ⇔x= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 10+2√70 | | 10+√70 | |
B=( |
| , |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
| | 10+2√70 | | 10+√70 | | 10−√70 | |
|AB|2= |
| −(10−2√70}{5}))2+( |
| −( |
| ))2 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 4√70 | | 2√70 | |
|AB|2=( |
| )2+( |
| )2 |
| | 5 | | 5 | |
| | 16*70+4*70 | | 70*20 | |
|AB|2= |
| = |
| =14*4 |
| | 25 | | 25 | |
|AB|=2
√14
======
Rzeczywiście wredne zadanie.
Ciekawa jestem, czy zgodne z odpowiedzią.
14 kwi 21:41
Mila:
14 kwi 22:24
PrzyszlyMakler: Milu, a po co zwijałaś ten wzór? Przecież położenie okręgu nam nic nie daje. A w drugim
podpunkcie nie wiem skąd wiedziałaś, które punkty podstawić. I w 2 trzeba było napisać
równanie symetralnej cięciwy.
14 kwi 22:38
Mila:
1)
Zwijałam, aby narysować, na kartce też możesz naszkicować.
2)
Ponadto potrzebny środek okręgu do równania symetralnej.
Rysunek zawsze pomaga. Możesz np. stwierdzić w przybliżeniu jakie są wsp. punktów przecięcia.
Na ogół w zadaniach wychodzą ładniejsze wyniki.
3)
Środek cięciwy jest ładny, symetralna cięciwy przechodzi przez środek okręgu ([N[Qulka
pisała]])
i środek cięciwy −
Scięciwy =(2,2)
4)
Piszesz równanie prostej przechodzącej przez punkty:
(2,2) i (3,0)
14 kwi 23:02
PrzyszlyMakler: Ok. Dziękuję.
14 kwi 23:24