Przygotowanie do matury #31
The City:
W urnie jest 7 kul białych i 8 czarnych. Losujemy z urny jedną kulę, a następnie drugą. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że druga kula jest czarna, jeśli pierwsza była biała.
Moje obliczenia:
//na początku mamy 7b i 8c, więc
| | 7 | | 7 | |
prawdopodobieństwo wylosowania białej to |
| = |
| |
| | 7+8 | | 15 | |
//teraz zostaje 6b i 8c, więc
| | 8 | | 4 | |
prawdopodobieństwo wylosowania czarnej to |
| = |
| |
| | 8+6 | | 7 | |
| | 4 | |
Odpowiedź w podręczniku to |
| |
| | 7 | |
Czyli z tego wychodzi, że zadanie mogłoby brzmieć "W urnie jest
6 kul białych i 8
czarnych. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej", tylko jest specjalnie
przekombinowane?
19 lut 16:27
kochanus_niepospolitus:
Nie jest przekombinowane, jest to jedno z zadań na zastosowanie wzoru na prawdopodobieństwo
WARUNKOWE

Natomiast samo prawdopodobieństwo warunkowe polega na tym, że liczysz prawdopodobieństwo
zajścia 'drugiego kroku' w momencie gdy ten pierwszy już miał miejsce (czyli 'olewasz'
sytuację, że w pierwszym ciągnięciu wylosowano czarną kulę)
Akurat to zadanie nie pokazuje 'pułapek' na które można natrafić przy tego typu zadaniach
19 lut 16:30
kochanus_niepospolitus:
Spróbuj więc rozwiązać takie zadanie:
W urnie A masz 4 białe i 1 czarne kule. W urnie B masz 2 białe i 3 czarne kule. Losowo
wybieramy urnę z której losujemy kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowaliśmy kulę
czarną, jeżeli wiemy, że losowaliśmy z urny B.
19 lut 16:32
The City:
| | 1 | | 3 | | 3 | |
to będzie |
| * |
| = |
| ? |
| | 2 | | 5 | | 10 | |
19 lut 16:36
kochanus_niepospolitus:
absolutnie nie

To co wyliczyłeś, to prawdopodobieństwo wyciągnięcia czarnej z urny B ... a nie ... czarnej pod
warunkiem ciągnięcia z urny B
19 lut 16:40
kochanus_niepospolitus:
musisz zastosować wzór:
19 lut 16:41
The City:
| | 1 | |
Myślałem, że |
| załatwi sprawę, jako, że są 2 urny... |
| | 2 | |
ten dział jest straszny

Machnę kilka zadanek z tego działu i wieczorem napiszę jakbym to zrobił.
dzięki za nakierowanie
19 lut 16:47