Wektory
Meszka: Dane są punkty A(−2,3) B(4,−1) C(0,5) .
A) Wyznacz wspólrzedne wektora AC+2BA
B) Wyznacz wspólrzedne takiego punktu D, aby DB=2BC−3AD
14 kwi 17:35
14 kwi 17:37
52: Najpierw policz AC, potem BA, potem 2BA
14 kwi 17:37
Meszka: Nie wiem jak się liczy, prosiłabym o pomoc z wytłumaczeniem. Nie rozumiem całkowicie geo
analitycznej
14 kwi 17:40
52: zajrzałeś/aś w ten link co ci wysłałem ?
14 kwi 17:42
Meszka: Tak. No i AC wyliczyłam [2,2] Ale nie wiem jeśli jest BA to od A odejmujemy B tak? Czyli by
było [6,−4]
Czyli jak już mam dodawać to by wyszło [2,2]+[12,−8] = [14,−6] tak?
14 kwi 17:44
52: policz jeszcze raz BA
[−2−4,−1−3] = ?
14 kwi 17:46
Meszka: No to BA jest te [−6,2] , a reszta jest dobrze? Wyjdzie [−10,6] tak?
14 kwi 17:51
52: jeszcze raz... BA = ?
14 kwi 17:52
52: [−2−4,3−(−1)] = ?
14 kwi 17:53
Meszka: A co z podpunktem b? Mam tak [4−x,−1−y]=2[2,2]−3[x+2][y−3]
[4−x,−1−y]=[4,4]−[3x+6][3y−9]
Nie wiem jak wydobyć z tego x i y. I ten punkt D
14 kwi 17:54
52: BC=[0−4,5−(−1)]
14 kwi 17:55
Meszka: A faktycznie. Czyli BA[−6,4]
Wiec AC+2BA = [−10,10] Tak?
14 kwi 17:56
52: tak
14 kwi 17:58
Meszka: [4−x,−1−y]=2[−4,6]−3[x+2][y−3]
[4−x,−1−y]=[−8,12]−[3x+6][3y−9]
Co dalej?
14 kwi 17:58
52: 4−x=−8−3x−6
−1−y=12−3y+9
14 kwi 18:00
Meszka: Dobra mam D[−8,11] Dziękuje
14 kwi 18:04
52: −8 ?
14 kwi 18:06
Meszka: Oj chodziło mi o −9,11
14 kwi 18:13
52: no
14 kwi 18:14
52:
14 kwi 18:14