dowód
Metis: | | 1 | | 1 | |
Udowodnij, że jeśli x+ |
| jest liczbą całkowitą , to x3+ |
| jest także liczbą |
| | x | | x3 | |
całkowitą.
| | 1 | | 1 | |
Jeśli x+ |
| , gdzie x≠0 jest postaci x+ |
| =k , to przekształcając równoważnie to |
| | x | | x | |
równanie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3+3*x2* |
| +3*x* |
| + |
| =k3 |
| | x | | x2 | | x3 | |
Zatem:
| | 1 | |
x3+ |
| =k3−3k −−−− liczba całkowita |
| | x3 | |
c.n.p
Czy to jest poprawnie przeprowadzony dowód?
12 kwi 21:51
ZKS:
Twój sposób jest

, ale po prostu wystarczyło napisać, że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 + |
| = (x + |
| )3 − 3(x + |
| ), bo raczej wiesz o tym? |
| | x3 | | x | | x | |
12 kwi 21:55
ZKS:
Tylko jeszcze może powinieneś dać jakiś komentarz, dlaczego jest to liczba całkowita.
12 kwi 21:56
Metis: Jasne

A powiedz mi
ZKS czy muszę jakoś uzasadnić ten zapis k
3−3k ?
Czy zapisać po prostu tak jak zapisałem?
12 kwi 21:56
Metis: No właśnie

Czyli różnica sześcianu liczby całkowitej i jej trzykrotności jest liczbą całkowitą − o to
chodzi

?
12 kwi 21:58
ZKS:
Może być, albo można tak "Sześcian liczby całkowitej jest liczbą całkowitą oraz trzykrotność
liczby całkowitej jest liczbą całkowitą, zatem różnica liczb całkowitych jest liczbą
całkowitą".
12 kwi 22:01
Metis: Dzięki wielkie
12 kwi 22:02
Mila:
Dobrze.
|| sposób
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3+ |
| =(x+ |
| )*(x2−x* |
| + |
| )= |
| | x3 | | x | | x | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
=k*[(x+ |
| )2−2*x* |
| −1)=k*(k2−3)∊C |
| | x | | x | |
12 kwi 22:04
Metis: Dziękuje
Milu 
Mam rozwiązany na kartce już układ równań z zad.3 , ale rachunki są skomplikowane.
Trzeba to rozwiązać inaczej

Ale to już jutro, dzisiaj

Dobranoc
12 kwi 22:31
Metis: ZKS jesteś może jeszcze ?
12 kwi 22:33
ZKS:
Jeszcze jestem, ale powoli będę się zbierał, co tam?
12 kwi 22:35
Metis: Mam równanie trygonometryczne :
| | 1 | |
sinx*sin3x= |
| , rozwiązuje to tak: |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| (cos(4x)−cos(−2x))= |
| /*(−2) |
| | 2 | | 2 | |
cos(4x)−cos(2x)=−1
cos(2x+2x)−cos(2x)+1=0
cos
2(2x)−sin
2(2x)−cos(2x)+1=0
wiemy, że sin
2(2x)=1−cos
2(2x) , stąd:
cos
2(2x)−1+cos
2x−cos(2x)+1=0
2cos
2(2x)−cos(2x)=0
I dalej wiadomo.
Widzisz może szybszy sposób?
Wydaje mi się, że można szybciej" załatwić" takie równanie.
12 kwi 22:40
ZKS:
Zaraz zerknę i zobaczę, czy można jakoś szybciej.
12 kwi 22:42
::
sin(3x)= sinx(3−4sin2x)
2sin2x(3−4sin2x)−1=0
============
12 kwi 22:47
12 kwi 22:51
ZKS:
Raczej szybszego sposobu nie widzę. Znasz wzory to możesz od razu przekształcić
cos(4x) = 2cos
2(2x) − 1, bo cos(2α) = 2cos
2(α) − 1.
Rozwiązanie poprawne.

Ewentualnie wykorzystać wzór na sin(3x), ale Twój sposób lepszy.
12 kwi 22:53
Metis: Dzięki
12 kwi 22:57