plani
Jack:

| | 1 | |
na boku BC trojkata ABC obrano punkt D tak, ze PΔADC = |
| PΔABC. |
| | 3 | |
oblicz tangens kata CAD, jesli ABC jest rownoboczny.
Poprowadzilem prosta AF, tak by bok byl podzielony na 3 rowne czesci.
Wydaje mi sie ze kat w takim razie tez bedzie tak podzielony, ale nie umiem tego uzasadnic...
i tg 20 stopni to tez nie tak latwo obliczyc
12 kwi 17:12
Kacper:
Cechy przystawania?
12 kwi 17:30
Jack: kbk ? / bkb?
12 kwi 17:33
Benny:

Wysokość DE łatwo policzyć z pola. Później z trygonometrii bok EC i dalej chyba wiesz jak
12 kwi 17:39
Kacper:
Lepiej skorzystać z trójkąta 30, 60, 90 stopni
12 kwi 17:48
Jack: wysokosc DE latwo policzyc z trojkata 30,60,90. Tak samo bok EC
no czyli...
niech bok trojkata = 3x
DC = x
zatem
| | | | √3 | |
tg alfa = |
| = |
| (i to sie zgadza) |
| | | | 5 | |
jednakze , jak bym chcial tym 1wszym sposobem, to jak
12 kwi 17:48
Kacper:
Te trzy kąty nie są takie same niestety. Dwa z nich tak, ale trzeci już nie
12 kwi 18:05
Jack: o
o jak to tak mozna
12 kwi 18:12
Mila:
II
| | 1 | | 1 | |
|AD|2=a2+( |
| a)2−2*a* |
| a*cos(60o) |
| | 3 | | 3 | |
| a2√3 | | 1 | | a√7 | |
| = |
| * |
| *a*sinα |
| 12 | | 2 | | 3 | |
========
12 kwi 20:02
Jack: dziekuje wszystkim
12 kwi 20:10
Mila:
12 kwi 22:21
Mila:

Zadanie dla
Metisa, Jacka
s− styczna do okręgu
Podaj miarę kąta α.
12 kwi 22:27
Metis: α=50 ?
12 kwi 23:09
Metis: nie, 60
o ?
12 kwi 23:11
Metis: Obie są błędne
12 kwi 23:12
ZKS:
To zadanie na dobranoc ode mnie.

Wielomian W(x)=x
2013 + ax
2011 + bx
2009 +cx + 6 jest podzielny przez x
2 + x + 1.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez x
2 − x + 1.
12 kwi 23:17
:):
R=12
12 kwi 23:26
Metis: Milu α=60
o?

Nie chcę podawać rozw. − poczekamy na
Jacka
12 kwi 23:52
Qulka: 60 na pewno nie
12 kwi 23:57
13 kwi 00:26
Metis: 2β=2*40
β=40
180−40−80=60
13 kwi 00:27
Qulka: 40 to kąt między DC a styczną S więc 60 to α+ten mały kąt BDC
13 kwi 00:31
Mila:
Problem jest taki.
Przyszło do mnie dziecko z takim rysunkiem i stwierdziło, że ma podaną odpowiedź 60o.
To mi nie pasowało ( tak, jak Qulce) .
Znalazłam oryginalny zapis treści.
Kąt ADC ma miarę 80o, (łukiem zaznaczono).
W podanej treści 22:27 zostawiam do analizy.
Trzeba zauważyć, że środek okręgu opisanego na ΔACD leży powyżej AC więc Δ jest ostrokątny.
13 kwi 19:44
Metis: Milu czy tym dzieckiem jestem ja ?

Nie zbyt rozumiem.
13 kwi 20:26
Mila:
Nie, to nie o Ciebie chodzi, starszy brat ( uczeń LO , mieszkający blisko mnie) wysłał do
mnie
młodszą siostrę (gimnazjalistkę) z tym zadaniem.
Metis , rozwiąż teraz z poprawioną treścią.
13 kwi 20:34
Mila:
Porozwiązuj trochę zadań tego typu (najlepiej ze zbioru), zawsze są na maturze.
13 kwi 20:37
Metis: Rozumiem

Pójdę za radą
13 kwi 20:39
Jack: ZKS, ICSP pokazal jak rozwiazac podobne, wiec to chyba banal
13 kwi 21:34
Jack: chociaz nie, tamto bylo jednak prostsze ;
13 kwi 21:39
ZKS:
Jak chcesz możesz zaprezentować rozwiązanie.
13 kwi 21:39
Jack: moge jedynie poczatek...
W(x) = x
2013 + ax
2011 + bx
2009 + cx + 6
W(x) = x
3(x
2010 −1) + bx
2(x
2007 − 1) +ax(x
2010−1) +x
3+bx
2+ax+cx+6
wyrazenia w nawiasach sa podzielne...
i wlasnie teraz...jakby uzasadnic ta koncowke...hmmm
chociaz w tresci napisales ze jest podzielny przez x
2+x+1
a ponizej, wyznacz reszte z dzielenia przez x
2+x+1
zatem reszta = 0

chyba ze chodzi o wyrazenie reszty poprzez c,a,b
13 kwi 21:48
ZKS:
Masz wyznaczyć resztę z dzielenia przez x
2 − x + 1, a nie przez x
2 + x + 1.
13 kwi 21:55
Jack: a widzisz...nie doczytalem : (
13 kwi 21:55
Benny: Pierwiastki zespolone i potęgować
13 kwi 21:56
Jack: zespolone srednio jeszcze ogarniam, wiec na razie nie chce ryzykowac bledow

niestety w liceum ich nie mam
13 kwi 21:57
Jack:
W(x) = x3(x2010 −1) + bx2(x2007 − 1) +ax(x2010−1) +x3+bx2+ax+cx+6
x3+bx2+ax+cx+6 = x3 + bx2 + bx + b + ax + cx + 6 − bx − b =
= x3 + b(x2+x+1) + x(a+c−b) + 6 − b
dalej nie wymysle ; /
13 kwi 21:59
ZKS:
Jakie znowu zespolone to zadanie z liceum sam je robiłem w klasie maturalnej.
13 kwi 22:02
Jack: kiedys sie robilo trudniejsze zadania w maturalnej
13 kwi 22:03
ZKS:
Niestety, ja już chodziłem, kiedy były łatwe zadania, nawet mniej było niż teraz, czyli brak
pochodnych, granic.
13 kwi 22:05
ZKS:
Zadanie jest na pomyślenie.

Może
Metis spróbuje zrobić, jak Ty sobie nie dasz rady.
13 kwi 22:07
Metis: Wielomian W(x)=x
2013 + ax
2011 + bx
2009 +cx + 6 jest podzielny przez x
2+x+1.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez x
2−x+1.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wiedząc, że reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian x
2+x+1 jest równa 0 , obliczamy
resztę z dzielenia W(x) przez x
2−x+1
W(x)=(x
2+x+1)Q(x)+0
gdzie W(x)=x
2013 + ax
2011 + bx
2009 +cx + 6
Mamy obliczyć resztę z dzielenia W(x) przez x
2−x+1
W(x)=(x
2−x+1)P(x)+R
13 kwi 22:09
Metis: Zespolonymi naprawdę łatwiej
13 kwi 22:11
ZKS:
Mogę Ci pokazać, że wcale nie łatwiej.
13 kwi 22:12
Metis: Nie pokazuj jeszcze pomyślę
13 kwi 22:13
ZKS:
Mogę dać wskazówkę, o ile będziecie chcieli.
13 kwi 22:13
ZKS:
Jasne, jasne nie miałem zamiaru teraz Ci pokazywać, spokojnie pomyśl.
13 kwi 22:14
:):
R=12 wpis .......
12 kwietnia 23:26
13 kwi 22:17
Jack: ja jak zawsze nie mam czasu na takie bajery...
wiadomosc ze (x2−x+1)(x2+x+1) = (x2+1)2 − x2 nam nic nie daje, co nie : D
13 kwi 22:18
ZKS:
Raczej nie tędy droga.
13 kwi 22:24
:):
Wskazówka

P(x)=x
2+x+1 to P(−x)= x
2−x+1
13 kwi 22:26
Jack: dobra, to tam, powodzenia Metis.
ciekawe jak

to wyliczyl ; )
13 kwi 22:26
Metis: Mam, ale nie wiem czy to nie bzdura
13 kwi 22:35
Benny: : ) na czym Ty jesteś?
13 kwi 22:36
Metis: x
2013 + ax
2011 + bx
2009 +cx + 6= (x
2+x+1)Q(x)
x
2013 + ax
2011 + bx
2009 +cx + 6= (x
2−x+1)P(x)+R
x
2013 + ax
2011 + bx
2009 +cx + 6= (x
2+x+1)Q(x)
−x
2013 − ax
2011 − bx
2009−cx + 6= (x
2+x+1)Q(x)+R
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
O to chodzi, czy bzdura?
13 kwi 22:38
Metis: Musiałbym sobie to na mniej skomplikowanym przykładzie przeanalizować.
13 kwi 22:41
:):
i dalej tak :
−(x2013+ax20011+bx2009+cx+6)−12= ............
13 kwi 22:42
ZKS:
Okej, więc W(x) = (x2 + x + 1)Q(x), to teraz W(−x) = ?
13 kwi 22:43
ZKS:
Eee tam przecież to całe rozwiązanie : ).
13 kwi 22:44
ZKS:
Tam winno być
−(x2013 + ax2011+bx2009 + cx + 6) + 12 =
13 kwi 22:49
Metis: A to co zapisałem to bzdura? :
13 kwi 23:06
:):
Literówka .... + 12 jak podał ZKS ( dzięki za poprawkę
13 kwi 23:13
ZKS:
Tylko napisz dalej, bo na razie nie widzę żeby to coś dawało.
13 kwi 23:17