układ równań oraz uzasadnienie naturalnej liczby... :O
kapiszon z matmy: | | ⎧ | x + y=1 | |
| a) rozwiąż układ równań i sprawdz rozwiązanie: | ⎩ | 5x − y =1 |
|
b) Uzasadnij że ta liczba jest liczbą naturalną: (
√3−2√2 −
√3+2√2 )
2
HELP
12 kwi 18:51
Tadeusz:
To przynajmniej zacznij
12 kwi 18:53
Jack: b)
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
chyba ze chcesz sposobem "bardziej zaawansowanym" (jakie sa glownie na rozszerzeniu pewnie...)
√3−2√2 = |√2 − 1| = √2 − 1
√3+2√2 = |√2 + 1| = √2 + 1
zatem
(√2 − 1 − (√2+1))2 = (√2 − 1 − √2 − 1)2 = (−2)2 = 4
12 kwi 19:04
kapiszon z matmy: jestem za głupi na matme

potrzebuje do gotowca na 2

wystarczy b)
12 kwi 19:06
kapiszon z matmy: ooo dziękuje o to chodzi
12 kwi 19:06
Janek191:
a)
x + y = 1 ⇒ y = 1 − x
5 x − y = 1
−−−−−−−−− dodajemy stronami
6 x = 2
| | 3 | | 1 | | 2 | |
y = 1 − x = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
================
12 kwi 19:13
kapiszon z matmy: super! kłaniam się nisko

dzięki!
12 kwi 19:21
Fifka: Uzasadnij że liczba (√[6−√5]−√[6+2√5)2 jest liczbą naturalną.
12 kwi 20:35
Janek191:
√6 − √5 − √ ( 6 + 2√5)2 ?
12 kwi 20:37
Fifka: Samochód pokonał drogę z miasta A do miasta B w ciągu 1 godziny i 20 minut. Tą samą trasą
jechał
kolarz, który poruszał się ze średnią prędkością o 20% mniejszą niż samochód. Ile czasu zajęło
mu
przejechanie z miasta A do miasta B?
12 kwi 20:38
Fifka: Janek191 obie strony są lustrzanym odbiciem

(√[6−√5]−√[6+2√5])
2 tak powinno być

nawiasy kwadratowe są pod pierwiastkiem
12 kwi 20:42
ciociosan: tR=1,25tS
12 kwi 20:43
Janek191:
(v − 0,2 v)*t = S ⇒ 0,8 v*t = S
Mamy
t = 1h 40 min
==========
12 kwi 20:43
12 kwi 20:45