W układzie współrzędnych dany jest punkt P(a,b), gdzie a>0 i b>0. Przez punkt P poprowadzono
prostą, która przecięła dodatnie półosie układu współrzędnych w punktach A i B.
Wykaż, że ple trójkąta AOB jest najmniejsze wtedy, gdy punkt P jest środkiem odcinka AB. Oblicz
to najmniejsze pole.
| A | A−b | Bb | B2b | ||||
= | ⇒ A = | ⇒ pole = 1/2 AB = | |||||
| B | a | B−a | 2(B−a) |
| d | B2b | B2b − 2Bab | |||
( | ) = | = 0 | |||
| dB | 2(B−a) | 2(B−a)2 |
| n | ||
A(0,n), B(− | ,0), P(a,b) | |
| m |
| OB*OA |
| −n2 | ||||||||||
PΔAOB= | = | = | ||||||||||
| 2 | 2 | 2m |
| −(b−m*a)2 | −(b2−2b*m*a+m2*a2) | |||
n=b−m*a → PΔAOB = | = | = | ||
| 2m | 2m |
| 2b*m*a−b2−m2*a2 | b2 | m*a2 | ||||
= | = b*a − | − | ||||
| 2m | 2m | 2 |
| b2 | m*a2 | |||
P(m) = b*a − | − | |||
| 2m | 2 |
| b2 | 1 | a2 | ||||
P(m) = b*a − | * | − | *m | |||
| 2 | m | 2 |
| b2 | 1 | a2 | ||||
P'(m) = 0 − | * (− | ) − | ||||
| 2 | m2 | 2 |
| b2 | a2 | |||
P'(m) = | − | |||
| 2m2 | 2 |
| b2 | a2 | |||
P'(m) = 0 → | − | = 0 | ||
| 2m2 | 2 |
| b2 | a2 | ||
= | |||
| 2m2 | 2 |
| 2b2 | ||
m2 = | ||
| 2a2 |
| b2 | ||
m2 = | ||
| a2 |
| b | −b | |||
m= | lub m= | , ale że musi być m<0 oraz a>0,b>0 to | ||
| a | a |
| −b | ||
m= | ||
| a |
| −b | ||
n=b−m*a = b−( | )*a = b+b = 2b | |
| a |
| −b | ||
prosta AB: y= | x+2b | |
| a |
| −n | −2b | |||||||||
B=( | ,0) = ( | ,0) = (2a,0) | ||||||||
| m |
|
| xA+xB | 0+2a | |||
xS= | = | = a | ||
| 2 | 2 |
| yA+yB | 2b+0 | |||
yS= | = | = b | ||
| 2 | 2 |
| OB*OA | 2a*2b | 4ab | ||||
P= | = | = | = 2ab | |||
| 2 | 2 | 2 |