Twierdzenie sinusów
Ola: Twierdzenie sinusów
Rozwiąż trójkąt o kątach 25 i 35 stopni, który jest wpisany w okrąg o obwodzie 10π.
Obliczyła tylko, że promień r=5 i trzeci kąt to 120 stopni.
Nie wiem jak dalej się za to zabrać
12 kwi 18:50
Tadeusz:
a jak rozumiesz pojęcie "rozwiąż trójkąt"
12 kwi 18:55
12 kwi 18:56
Marta: Rozwiązać trójkąt tzn. podać długości boków oraz miary jego kątów.
Obliczyłam tylko kąty
12 kwi 18:58
Janek191:

2 π r = 10 π ⇒ r = 5
α = 25*o, β = 35
o, γ = 120
o
zatem δ = 120
o
Z tw. cosinusów oblicz I AB I = c
a potem tw. sinusów
12 kwi 19:00
Marta: Dziękuję
12 kwi 19:03
12 kwi 19:06
Janek191:
c2 = r2 + r2 − 2 r2 cos 120o = 50 − 50*(−0,5) = 50 + 25 = 75 = 25*3
c = 5√3
12 kwi 19:08