pierwiastki równania
Radek: Dzień dobry, zwracam sie z pytaniem o to zadanie:
wyznacz liczbę pierwiastków tego równania w zależności od parametru m
x4 − 2x2 + 1 = m Można chyba liczyć ''na piechote'', ale czy nie ma jakiegoś szybszego
sposobu z pochodnymi?
11 kwi 15:45
krystek: Wykres i proste y=m ile mają p wspólnych
11 kwi 15:47
Radek: No tak, ale można przy tym zadaniu wykorzystać pochodne ? Jak tak to w jaki sposób
11 kwi 15:48
Jerzy:
⇔ (x2 − 1)2 = m
11 kwi 15:49
krystek: Wykres przy pomocy pochodnych M zerowe granice przyx→−∞ x→∞
f'>0 ⇒f↗ f'<0⇒f↘ itd
11 kwi 15:51
Radek: Dobra, coś popróbuje, bo właśnie chce rozwiązać to zadanie przy pomocy pochodnych ale jakoś nie
wiedziałem jak się za to zabrac
11 kwi 15:52
11 kwi 15:53
11 kwi 15:54
===:
Można i haubicy ppanc
11 kwi 15:55
Radek: Dziękuje za linki
11 kwi 15:55
krystek: Owocnej pracy!
11 kwi 16:06