Układ równań
mike: Układ równań 5x−2y=1, ax+4y=3 jest sprzeczny. Wyznacz a.
10 kwi 20:39
10 kwi 20:40
mike: Czy poprawny wynik to a= 15−20y/(2y+1) ?
10 kwi 21:18
mike: Poprawka a=−10
10 kwi 22:22
5-latek : MI się liczyc nie chce . Wpisz do wolframa albo pokaz obliczenia
10 kwi 22:24
Jolanta:
5x−2y=1 ax+4y=3
5x−1=2y 4y=−ax+3
układ jest sprzeczny jeżeli proste są równoległe czyli maja taki sam współczynnik kierunkowy
−2a=20
a=−10
10 kwi 22:31
5-latek : Nie jest tak do końca ze ukald jest sprzeczny gdy proste sa rownolegle
Owszem ale musza mieć inne wolne wspolczynniki bo jeśli maja te same to się pokrywają i wtedy
jest ukad który ma nieskończenie wiele rozwiazan
10 kwi 23:12
::
k: 5x−2y−1=0 /*−2
k: −10x+4y−2=0 i p: ax+4y−3=0
k∥ p to a= −10 ( proste nie pokrywają się)
10 kwi 23:18
5-latek : Zwrocilem tylko uwagę na sam zapis o prostych równoległych . NIc więcej
10 kwi 23:20