Wzory Viete'a proszę o pomoc
Anoninm: X12 − X22 = X14 − X24
Proszę mi powiedzieć jak można się uporać z takimi wzorami Viete'a próbowałem to rozpisać ale
ciągle nie wychodzi mi tak jak powinno.
10 kwi 12:46
Janek191:
To zadanie już było
10 kwi 12:47
Jack: a2−b2 = (a−b)(a+b)
zastosujesz kilka razy...
10 kwi 12:48
Anoninm: Doszedłem do czegoś takiego
(X
1 − X
2)(X
1 + X
2) = (X
1 − X
2)(X
1 + X
2)(X
1 + X
2)
2−2X
1X
2
co dalej
10 kwi 13:01
glax: masz już wszystkie wzory Viete'a
10 kwi 13:08
Anoninm: Żeby rozpisać równanie ze względu na parametr m , musze mieć w postaci X1 + X2 albo X1
* X2
10 kwi 13:13
glax: | | √Δ | |
chyba, że znasz jeszcze jeden wzór  x 2−x 1= |
| |
| | a | |
10 kwi 13:14
10 kwi 13:16
Anoninm: A bez tego wzoru jak to rozpisać
10 kwi 13:16
glax: X12 − X22 = X14 − X24
x12−x22=(x12−x22)(x12+x22)
1=(x12+x22)
10 kwi 13:19
Anoninm: Sprawdzę czy w obu przypadkach wyniki będą się zgadzały i dam znać
10 kwi 13:23
ZKS:
glax czemu dzielisz przez x1 + x2?
10 kwi 13:26
glax: ZKS nie dzieliłem przez x1+x2
10 kwi 13:28
glax: ZKSzałożenie trzeba dopisać
10 kwi 13:30
ZKS:
To co zrobiłeś? Znam to zadanie na pamięć i pamiętam, że w treści jest mowa o różnych
pierwiastkach, więc x1 − x2 ≠ 0, ale przez x1 + x2 nie masz prawa dzielić.
10 kwi 13:30
glax: ZKS dzieliłem przez x12−x22
10 kwi 13:32
Anoninm: ZKS mógłbyś pokazać jak trzeba rozpisać tę wzory viete'a
10 kwi 13:35
glax: (x
1+x
2)=(x
1+x
2)(x
12+x
22)
10 kwi 13:38
ZKS:
glax a z czego składa się x12 − x22? Anoninm wrzuca się pełne treści zadań i
piszę się gdzie się utknęło, pamiętaj na przyszłość. Co dokładnie trzeba pokazać w rozpisaniu?
10 kwi 13:38
glax: tak już wiem myślałem że chodziło Ci o x12+x22
10 kwi 13:40
Anoninm: ZKS utknąłem w tym miejscu: (X1 − X2)(X1 + X2) = (X1 − X2)(X1 + X2)(X1 + X2)2−2X1X2
10 kwi 13:40
10 kwi 13:41
ZKS:
x12 − x22 = x14 − x24
(x1 + x2)(x1 − x2) = (x12 + x22)(x12 − x22)
(x1 + x2)(x1 − x2) = [(x1 + x2)2 − 2x1x2](x1 + x2)(x1 − x2)
10 kwi 13:43
Anoninm: ZKS i co dalej ? Mógłbyś mi to równanie jeszcze uprościć
10 kwi 13:56
ZKS:
Jeżeli pierwiastki mają być różne to x1 ≠ x2, zatem x1 − x2 ≠ 0. Teraz podziel to równanie
przez x1 − x2 i pokaż, co dostałeś.
10 kwi 13:58
Anoninm: ZKS, poleć mi jakąś stronkę gdzie można poćiwczyć typowo zadania z parametrem ze wzorami
Viete'a bo w zbiorach do szkoły są takie prostsze które już potrafie zrobić a takie typowo na
maturę rozszerzoną nie mogę znaleźć ..
10 kwi 14:45
10 kwi 14:49
Jack: o , wlasnie ZKS
jak dzielimy to czasem nie usuwamy rozwiazan?
napisales ze mozna podzielic x1 − x2
jednak dlaczego nie mozna x1 + x2, bo moze dac zero rozumiem?
no wtedy by sie zgadzalo..
10 kwi 14:51
ZKS:
Jeżeli dzielimy przez coś, co może być równe zero, to oczywiście, że pozbywamy się rozwiązania.
10 kwi 15:01
Jack: oki doki , wszystko jasne
10 kwi 15:04