styczne do wykresu funkcji
glax: Dana jest funkcja f(x)=x
3−3x
2+2x+3, określona w zbiorze liczb rzeczywistych. Wyznacz miary
kątów α nachylenia do osi OX wszystkich stycznych do wykresu funkcji.
Funkcja f(x) jest różniczkowalna
f(x)=x
3−3x
2+2x+3, x∊R
f'(x)=3x
2−6x+2, x∊R
i co dalej

wiadomo, że tgα=a=f'(x
o)
10 kwi 12:09
Jerzy:

Jest ich nieskończenie wiele
10 kwi 12:12
glax: Odp:.α∊<0,90◯) ∪ <135◯,180◯) jak do tego dojść?
10 kwi 12:15
Benny: f'(x)=3x2−6x+2
Zwf=3(x2−2x+1)−1=3(x−1)2−1
Zwf=<−1;+∞)
Teraz badaj kiedy tangens przyjmuje takie wartości.
10 kwi 12:19
glax: jak do rozwiązania dojść?
tgα=−1⇔ α=135
o
tgα=0 ⇔ α=0
o v tgα=180
o
tgα=1 ⇔ α=45
o
tg90
o nie istnieje
10 kwi 12:32
glax:
10 kwi 12:43
glax:
10 kwi 12:53
glax: ktoś zerknie na to zadanie?
10 kwi 13:10
glax:
10 kwi 13:10
ZKS:
Gdzie jest problem?
10 kwi 13:44
glax: w dokończeniu tego zadania
10 kwi 13:45
ZKS:
Kąt nachylenia prostej w jakim przedziale się zawiera?
10 kwi 13:48
glax: Wyznacz miary kątów α nachylenia do osi OX wszystkich stycznych do wykresu funkcji.
10 kwi 13:49
ZKS:
Zadałem pytanie Tobie.
10 kwi 13:50
glax: (0o,180o)
10 kwi 13:52
ZKS:
Dlaczego wyrzuciłeś 0 oraz 180o?
Teraz masz rozwiązać nierówność
tg(x) ≥ −1 dla x ∊ [0 ; π].
10 kwi 13:56
Metis: Cześć
ZKS 
Mam jedno pytanie z analizy

Pomożesz?
10 kwi 14:00
ZKS:
Hej
Metis.

Jeżeli będę w stanie pomóc to oczywiście.
10 kwi 14:02
glax: x∊<Oo, 90o)∪<135o,180o>
10 kwi 14:02
ZKS:
glax i co było takie trudne?
10 kwi 14:04
glax: w odpowiedziach jest wyrzucone jeszcze 180
o
.
ZKS z twoją pomocą było łatwiej

dziękuje
10 kwi 14:06
ZKS:
Tego Ci nie powiem może traktują 0 oraz 180o jako to samo, że prosta nie zmienia położenia
względem osi OX.
10 kwi 14:08
glax: dziękuje jeszcze raz ZKS
10 kwi 14:10
ZKS:
Nie ma za co, proszę bardzo.
10 kwi 14:11
Metis:

Badam monotoniczność funkcji .
Moje f'(x)= 2(x+3)(x
2−5)=0
Rysuję przybliżony wykres pochodnej:
I teraz nie wiem czy dobrze nazywam:
Funkcja f(x) ma 3 ekstrema : 2 minima lokalne , jedno maksimum lokalne( które jest jednocześnie
maks. globalnym ) .
I teraz muszę zbadać, które z minimum jest minimum globalnym czyli najmniejszą wartością
funkcji , tak?
10 kwi 14:11
Jerzy:
Minimum globalne to najmniejsza wartość funkcji w całej dziedzinie ( podobnie maksimum)
10 kwi 14:31
Metis: Czyli jest

?
10 kwi 14:36
ZKS:
Minimum (maksimum) globalne funkcji to jest to samo, co wartość najmniejsza (największa)
funkcji, zatem maksimum globalne u Ciebie nie będzie tylko lokalne, ponieważ maksimum globalne
wynosi ∞. Za to minimum globalne będziesz miał.
10 kwi 14:40
Jerzy:
maksimum globalne wynosi ∞ ?
10 kwi 14:43
Jerzy:
funkcja nie osiąga wartości największej, a więc nie ma max globalnego
10 kwi 14:44
ZKS:
Napisałem tak, aby Metis zrozumiał dokładnie o co chodzi.
10 kwi 14:46
Jerzy:
A tak patrząc na pochodną ..... jaka jest najmniejsza wartosć tej funkcji,
jeśli dziedziną jest R ?
10 kwi 14:47
10 kwi 14:48
Jerzy:
przecież dla x < − 3 funkcja stale maleje , więc jak ma minimum globalne ?
10 kwi 14:49
ZKS:
Metis czytaj uważnie. Napisane tam jest Local maximum oraz Global minimum.
10 kwi 14:52
Metis:
10 kwi 14:54
Metis: ZKS jasne...

nie wiem jak to czytałem
10 kwi 14:55
Jerzy:
OK ... minimum globalne dla x = √5 i brak maksimum globalnego
10 kwi 14:56
Metis: Wątpliwości rozwiane

Dzięki
10 kwi 14:58
ZKS:
Maksimum masz tylko lokalne, natomiast minimum masz dwa lokalne z czego jeden jest
minimum globalnym.
10 kwi 14:58
Metis: Dokładnie
10 kwi 15:00