Wyznacz równanie prostej
Klaudia:
Okrąg o środku S (12, 7/2)
) lezy wewnątrz okręgu o równaniu (x−6)2+(x−8)2= 100 i jest do niego styczny. Wyznacz
równanie prostej stycznej do obu tych okręgów.
9 kwi 18:42
Metis: 1) Popraw równanie okręgu. (Przyjmuję, że (x−6)2+(y−8)2= 100
2) Znajdź równanie prostej k przechodzącej przez punkt S i S', gdzie S(12, 3.5) i S'( 6,8) .
3) Znajdź pkt. A przecięcia okręgu z danym promieniem i prostą k .
4) Szukaną styczną jest prosta prostopadła do prostej k przechodząca przez A.
9 kwi 18:53
Janek191:

S =( 12; 3,5 )
S
1 = ( 6, 8)
Prosta SS
1
| | 4,5 | | 9 | |
a = |
| = − |
| = − 0,75 |
| | −6 | | 12 | |
y = − 0,75 x +b
8 = −0,75*6 + b
b = 8 + 4,5 = 12,5
m : y = −0,75 x + 12,5
9 kwi 19:06
Klaudia: Z którego wzoru obliczyć punkt przecięcia?
9 kwi 19:50
Metis: Oczywiście chodzi o punkt styczności, − punkty wspólny.
321617
9 kwi 20:06