Geometria na płaszczyźnie Kartezjańskiej
Azul: Wyznacz te wartości parametru a, dla których prosta y=ax+7 jest styczna do okręgu o równaniu
x
2+y
2=9. Zakoduj trzy początkowe cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby |a|
Ktoś ma jakiś pomysł?
2 kwi 21:54
Metis: Odległość prostej od okręgu równa się promieniowi.
2 kwi 21:55
Jerzy:
Ja mam.... prosta i okrąg muszą mieć jeden punkt wspólny, albo
odległość środka okręgu od prostej jest równa promieniowi okręgu
2 kwi 21:58
Azul: na to 1 wpadłam w pierwszym momencie ale odp jest inna
ale tego drugiego spróbuje
2 kwi 22:00
Benny:

lub
y=ax+7
x
2+y
2=9
x
2+a
2x
2+14ax+49−9=0
(a
2+1)x
2+14ax+40=0
Δ=0
2 kwi 22:00
Jerzy:
Oj....
Metis ....chyba nie tak
2 kwi 22:00
Metis: Aj ... wiadomo o co mi chodziło
2 kwi 22:03