funkcje
cn: Funkcja f jest określona wzorem f(x) = −2(x+1)2 − 5. Wówczas największą wartością funkcji
g(x) = f(x−4) + 3 jest liczba?
Mógłby ktoś wyjaśnić sposób rozwiązywania tego typu zadań?
9 kwi 17:14
Jack: g(x) = f(x−4) + 3
zatem
g(x) = −2(x−4 + 1)2 −5 + 3
9 kwi 17:18
Janek191:
g(x) = f(x − 4) + 3 = − 2*( x − 4 + 1)2 − 5 + 3 = −2*( x − 3)2 − 2
q = − 2
=====
9 kwi 17:19
Saizou :
musimy sobie napisać wzór funkcji g
g(x)=
f(x−4)+3
Zadajmy sobie pytanie: co to jest f(x−4) ?
Jest to wartość funkcji na argumencie x−4, tzn we wszystkie możliwe x w funkcji f wstawiamy x−4
f(x−4)=−2(x−4+1)
2−5=−2(x−3)
2−5
zatem wzór funkcji g to g(x)=−2(x−3)
2−5+3=
−2(x−3)2−2
a do reszty odsyłam tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/1683.html
9 kwi 17:19
Eta:
9 kwi 17:21
cn: Dzięki, już rozumiem

Ale mam pytanie: Gdyby w tym zadaniu a>0, to jak określalibyśmy
największą wartością funkcji?
9 kwi 17:38